Az októberben kezdődő román–magyar kormányülés mezőgazdasági vonatkozású napirendi javaslatairól, Magyarország EU-elnökségéről, valamint a közös agrárpolitika legfontosabb pontjairól beszélgetett kedden, augusztus 24-én délben a Bukarestbe látogató Fazekas Sándor magyar agrárminiszterrel, a román mezőgazdasági miniszter, Mihail Dumitru, akit a delegáció fogadására, és az azt követő tárgyalásokra Tánczos Barna mezőgazdasági államtitkár is elkísért.

„Mindamellett, hogy a két ország között jó szakmai, és kereskedelmi kapcsolat van, a közös agrárpolitikát érthetőbbé, és alkalmazhatóbbá kell tegyük, mert az utóbbi időben túl technikaivá vált” – fogalmazta meg mindjárt a találkozás elején Fazekas Sándor (fotó), aki szerint fontos, hogy a két ország között erős, és átlátható agrárpolitika működjön. Elmondta, ami a mezőgazdaságot illeti, jelen pillanatban Magyarország is pénzhiánnyal küzd. „A Nemzetközi Valutaalap kritériumai Magyarország esetében nagyon szigorúak, így a jövő évi költségvetésben a mozgásterünk nagyon kicsi. Amellett, hogy az országban a vásárlási kedv is visszaesett, olyan csatornák is kialakultak, amelyek kikerülik a legális értékesítést. Ez egyrészt rengeteg gyenge árut enged be az országba, másrészt pedig ellehetetleníti a termelők versenyképességét” – magyarázta a magyar agrárminiszter. Hozzátette, az idei mezőgazdasági válságot a természeti csapások Magyarországon is mélyítették, de az új kormány megpróbált olyan intézkedéseket bevezetni – előre hoztak néhány támogatási időpontot, és egyes Európai Uniós, jövő évi forrásokat már idén felhasználnak –, amelyek ezen enyhítenek.

Mihail Dumitru miniszter elmondta, Románia hasonló helyzetben van, szintén korlátozott forrásokkal rendelkezik, ezért azt a megoldást választotta, hogy idén ugyan elfogadja a gazdák kérelmeit, de sok kifizetésre csak a jövő év során kerül sor. „Nagymértékben egyetértünk a közös agrárpolitika szerepével, szerkezetével, és annak következő költségvetésével is, viszont hangsúlyozni szeretnénk, hogy szerintünk a közvetlen kifizetések kiegyensúlyozottabbak, igazságosabbak kellene legyenek a tagállamok között” – fogalmazott Dumitru. A miniszter továbbá arról is biztosította Fazekast, hogy Románia Magyarország mellett van a földmoratórium ügyében, s az Európai Tanácsban szavazatával támogatni fogja, hogy meghosszabbíthassák a termőföld külföldiek számára történő eladásának tilalmát.

A tárgyaláson mindkét elöljáró prioritásnak tekintette a vidéki munkahelyteremtést, a hagyományos termelés konzerválását, a kis – és közepes családi vállalkozások támogatását, illetve a magas színvonalú élelmiszerek előállítását, amelyek megállják helyüket a világpiacon.

A kisgazdaságok kérdését érintve, a román fél azt hangsúlyozta, hogy Romániában, a tulajdon-visszaállítást követően nagyon elszaporodtak, az éppen a túlélés szintjén működő kisgazdaságok. „Az országban 1,2 millió termelő van közvetlen kifizetésekre nyilvántartva, s ennek több mint 80%-a kis farm” – magyarázta a román mezőgazdasági miniszter, akinek válaszként Fazekas elmondta, a kisgazdák helyzete „náluk sem rózsás”, majd abban értettek egyet, hogy egyszerűbb szabályozási rendszerek kidolgozására van szükség – tájékoztat Tánczos Barna mezőgazdasági államtitkár sajtóirodája.