A takarékosság, illetve a fejlesztések gondos tervezése lesz továbbra is az elsődleges szempont a jászszentandrási önkormányzat gazdálkodásában.

Banka Ferenc polgármester szerint az előzetes információkat látva az idei költségvetéssel is „talpon tudnak maradni”, és az előző évhez hasonlóan, idén sem lesznek likviditási problémáik.
Jászszentandráson az elmúlt években sem volt szükség arra, hogy a helyi intézmények működéséhez, illetve a tervezett beruházásaikhoz hitelt vegyen fel az önkormányzat.

— Nagy valószínűséggel ebben az évben is az önerőből finanszírozott fejlesztésekkel kell majd terveznünk, mert egyelőre még nem látjuk pontosan, hogy milyen, a település számára is megfelelő pályázati kiírások jelennek meg — fogalmazott a polgármester.
Ahhoz, hogy forráshiány nélkül tudják tervezni a helyi költségvetést, a takarékos működtetés mellett az kell, hogy felesleges beruházást ne tervezzenek.

— Csak azért nem szedjük fel az aszfalt borítást a járdáinkról, hogy térkővel rakhassuk azt ki. Ha jó állapotban van és funkciójának megfelel, akkor az a helyén marad. Ugyanakkor intézményeink épületeinek felújításánál (szigetelés, nyílászárócsere) mindig elsődleges szempont volt, hogy a beruházás a későbbi működtetést olcsóbbá tegye.
A településnek az elmúlt évben a 230 milliós állami normatíva mellett mintegy 12 millió forintos iparűzésiadó-bevétele volt.

— Úgy vélem megfelelő gazdálkodással, ilyen kondíciókkal is lehet normális működtetést megvalósítani. Álláspontom szerint a kormány az elmúlt évben nyújtott plusztámogatással a rosszul gazdálkodó önkormányzatokat jutalmazta — tette hozzá a polgármester.
A településvezető úgy vélte, olyan önkormányzatok is kaptak állami segítségnyújtást, amelyek arányaiban is jóval magasabb saját bevételekkel számolhattak, mint például Szentandrás, mégis jelentős hiány keletkezett gazdálkodásukban.

SZOLJON.hu