Az EuroChallenge nevű kupasorozat második csoportkörének újabb mérkőzésén a belga Okapi Aalstar legénysége vendégeskedett az Olaj KK tiszaligeti otthonában.

Az egy héttel ezelőtti rajton a belgák egy góldús mérkőzésen 96-84-re verték a német Telekom Bonn együttesét. Erre szokták mondani, hogy egy otthoni győztes mérkőzés után idegenben nyugodtan lehet játszani, mert egy esetleges vereség esetén is megmarad a remény. Az Olajon viszont rajta van a győzelmi kényszer, hiszen az első körben kikaptak a francia Chalon otthonában. Azóta tovább nőttek Pór Péter szakmai igazgató gondjai, hiszen az amerikai erőcsatár, Brandon Gay után a válogatott center, Trepák Zoltán is megsérült, kidőlt a sorból.

Szolnoki Olaj KK—Okapi Aalstar 112-76 (28-28, 28-16, 30-20, 26-12)
Tiszaligeti Sportcsarnok, 1345 néző. Vezette: Maklin (orosz), Tanatzis (görög), Ekti (török).

OLAJ KK: TROTTER 28/6, MILLS 16/3, HORVÁTH Á. 29/21, NIKOLOV 13, Báder 8. Csere: GREBENÁR 4, FODOR M. 9/3, Soós 5/3. Szakmai igazgató: Pór Péter. Edző: Dragan Alekszics.

AALSTAR: Steinbach 8, KRUGER 21/12, Jackson 6, Copeland 8, Young 9. Csere: Holiday 8/3, Torbertn2, FOX14/6, Langenhove, Luyten, Van den Berghe, Boeyens. Edző: Bradley Dean.

Az eredmény alakulása. 5. p.: 17-11, 8. p.: 21-20, 14. p.: 41-36, 18. p.: 52-42, 23. p.: 63-48, 28. p.: 77-58, 33. p.: 92-69, 37. p.: 100-74.

Trotter a negyedik percben dobta a mieink első dupláját, de nem volt nagy vész, mert addig Horváth kettő, míg Mills egy triplát elsüllyesztett a vendégek kosarában. Meglepetésre a vendégek részéről nem a dobógép, Copeland, hanem a Kruger nevű hátvéd, és ami nem meglepetés, a bivalyerős center, Young termelte a pontokat. Az utóbbi két kosarasnak nagy része volt abban, hogy az övéik 19-11 után döntetlenre hozták a rohanós, szép kosarakat hozó első negyedet, 28-28. A folytatásban lőttek és találtak is a felek, az Olaj jobb százalékkal tette mindezt, mint vetélytársa, ezért már negyedóra után kilenc pontos előnyt szerzett. Közben Pór Péter zónavédekezést vezényelt, ami nem ízlett a belgáknak, a Trotter—Mills—Horváth trió pedig szorgalmasan szórta a gólokat, így 56-44-es Olaj-vezetéssel zárult az első félidő.

A nagyszünet után ott folytatta az Olaj, ahol a 20. perc lejártával abbahagyta. Játékosai szinte képtelenek voltak dobást hibázni. Horváth Ákos továbbra is sorozatban szórta a triplákat, Trotter úgy verte meg lábbal riválisait, ahogy az a nagykönyvben meg van írva, Nikolov zsákolásait követően félő volt, hogy leszakad a gyűrű, miközben a saját palánk alatt tanítanivaló módon védekezett az egész gárda. Ennek köszönhetően percről percre növelte előnyét a piros-fekete legénység, s a harmadik negyed lejártával már nem az volt a kérdés, hogy diadalmaskodik-e az Olaj, hanem meglesz-e a bűvös száz pont. Meglett, a Tisza-partiak bolgár légiósa, a második félidőben káprázatosan játszó Nikolov varázsolta a gyűrűbe. És még ekkor sem álltak le a hazaiak, továbbra is óriási tempót diktálva, valósággal kiütötték meglepett ellenfelüket. Kedden este az Olaj olyan sikert ért el, melyre egész Európában felkapják fejüket a kosárlabda szerelmesei. Amennyiben Pór Péter tanítványai a továbbiakban is ilyen teljesítménnyel rukkolnak ki, valósággá válhat a fanatikusak álma, ebből a csoportkörből is továbbjuthatnak kedvenceik.

Pór Péter: – Nagyon jól játszottunk, ennyi pontot dobni óriási teljesítmény egy nemzetközi kupameccsen. Ráadásul belga ellenfelünk általában kilencven pont körül szokott teljesíteni, mi pedig most 76-on tartottuk. Amint megállítottuk Krugerék első negyedbeli rohanását, azonnal a mi kezünkbe került az irányítás és végül teljesen megérdemelten nyertünk.