Fotó: Bugány János

Szerdára az extrém hideg idő miatt öt megyére elsőfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

A meteorológiai szolgálat honlapján azt írta: szerda hajnalban a középső országrészben és északon-északkeleten nagy területen mínusz 15 Celsius-fok körül alakul, sőt helyenként  mínusz 20 fok közelébe is süllyedhet a minimumhőmérséklet. Az extrém hideg miatt Szabolcs-Szatmár-Bereg, Nógrád, Jász-Nagykun-Szolnok, Bács-Kiskun és Csongrád megyére elrendelték a citromsárga, azaz elsőfokú figyelmeztetést.

Török László, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa kedden az MTI-nek azt mondta: péntekig folytatódik a száraz, hideg időjárás, napközben átlagosan mínusz 5 és mínusz 10 fok közötti hőmérsékletekkel, éjszaka pedig mínusz 10 és mínusz 15 fok közé süllyedhet a hőmérő higanyszála.

Havazásra péntektől lehet számítani, amikor egy mediterrán ciklon eléri az országot, és először délkeleten kezdődik kisebb havazás, majd a hétvégén ez átterjed az ország jelentős részére. A hó mennyisége Török László elmondása szerint egyelőre bizonytalan, északnyugaton 5, délkeleten akár 30-35 centi hó is hullhat.

A rendkívüli és várhatóan tartós hideg miatt intézkedéseket hozott a rászorulók, köztük a hajléktalanok, az idősek és az egyedül élők védelmében Pintér Sándor belügyminiszter.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat hivatalos Facebook-oldalán arra hívta fel a figyelmet, hogy az extrém hideg napokon, különösen nagy kockázatnak vannak kitéve az idősek, a csecsemők, a kisgyermekek, a krónikus betegségben szenvedők, a fizikálisan vagy mentálisan korlátozottak, a szociálisan hátrányos helyzetűek és a hajléktalanok.

MTI 2012. január 31., kedd 16:41