Dobos László, Karcag polgármestere sajtótájékoztatón jelentette be, hogy Karcag Város Önkormányzata élni kíván a Darányi terv nyújtotta lehetőségekkel, mely a Nemzeti Vidékstratégia végrehajtásának kereteit adja meg.

A kormány összesen 300 milliárd forintot fordít 2014-ig a Darányi Ignác tervre, melynek végrehajtása során különböző programok, fejlesztési elképzelések kidolgozására és annak megvalósítására pályázatokat fognak kiírni.

A fenti kormányzati szándékkal összhangban a Karcag Városi Önkormányzat 2012. évi költségvetési tervezetében két egymással összefüggő gazdaságfejlesztési program megvalósítására biztosít pénzügyi alapot.

Egy települési mezőgazdasági mintaprogram keretében szeretnék a zártkerti kertgazdálkodást újraéleszteni, elsősorban a gyümölcstermesztés területén.

A meglévő városi csemetekertben a jelenlegi díszfa és cserje nevelésén túlmenően gyümölcsfa nevelésével foglalkoznának, a megfelelő szaporítóanyagának beszerzésétől a kiültethető csemetefa nagyságig történő nevelésig. Az így felnevelt gyümölcsfa csemetéket kedvezményes áron a lakosság körében értékesítenék, ezzel is ösztönözve az itt élő családokat a helyben termelt egészséges gyümölcsök fogyasztására, feldolgozására és piacra termelésére.

A piacra való termelés során nem csak a helyi piacokat lehet megcélozni, hanem a környékbelieket, illetve a helyben működő gyümölcs és zöldségfeldolgozó üzemet is számításba lehet venni.

A másik, helyi gazdaságfejlesztő program által a városban működő közétkeztetéshez szükséges, helyileg termelt kertészeti zöldségekkel lehetne alapanyagot biztosítani.

A kertészeti zöldségtermesztéshez szükséges területeket és műszaki megvalósításához szükséges technikai eszközöket a program megvalósítására kiírt pályázatból kellene biztosítani. A zöldségtermesztéshez szükséges palántanevelő kiépítéséhez állami tulajdonú terület megszerzése szükséges. Az üvegházak, illetve fóliasátrak fűtését a meglévő, összesen 3 db melegvizű kút által termelt termálvíz másodlagos felhasználásával kívánják megoldani.

 

Karcag a meglévő természeti kincsei, a termőföld, és a geotermikus energia ésszerű hasznosításával szeretne gazdaságfejlesztő programokat indítani, ehhez nyújt segítséget remélhetőleg a Darányi terv – hangsúlyozta Dobos László.