A Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács ma délelőtt Kiskörén tartotta újjáalakuló ülését. Az eseményen részt vett Kovács Sándor, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés elnöke, Borbás Zsolt, alelnök és Lakatos István, a Megyei Önkormányzati Hivatal Térségfejlesztési és Külügyi Irodájának vezetője.

A Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanácsot 2003-ban az Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács, az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyék területfejlesztési tanácsai hozták létre a regionális és a megyehatáron átnyúló Tisza-tó és térsége kiemelt területfejlesztési feladatainak ellátására.

A tanács újjáalakuló ülésére a 2012. január 1-jén életbe lépett törvényi szabályozások megváltozása miatt volt szükség.

A területfejlesztéssel és a területrendezéssel összefüggő egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCVIII. törvény rendelkezik a területfejlesztésről és a területrendezésről szóló 1996. évi XXI. törvény módosításáról. A törvénymódosítás értelmében január 1-jei hatállyal megszűntek a regionális, a megyei és a kistérségi területfejlesztési tanácsok. A megszünt megyei területfejlesztési tanács jogutódja a pedig a területileg érintett megyei önkormányzat lett.

Az újjáalakult Tisza-tó Térségi Fejlesztési Tanács tagjai Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok megyék közgyűlési elnökei, valamint az érintett megyei közgyűlések 1-1 képviselője. A tanács elnökének Szabó Róbertet, a Heves Megyei Közgyűlés elnökét választották meg.