Szombaton este rendezik a térség egyik legnagyobb téli eseményét, a Megyebált. A mulatságra érkezők idén az elmúlt idők báljainak történetét ismerhetik meg egy kis tárlaton, melyet a megyei levéltár munkatársai rendeztek az épület Külső-Szolnok termében.

„Bálok, estélyek, mulatságok” – ezt a címet viseli a kamarakiállítás, melyet a megyei levéltárban található dokumentumok, fényképek és korabeli folyóiratok segítségével állítottak össze az intézmény munkatársai a szombati bálra. A megyebálok története 10 évvel a vármegye megalakulása után, 1886-ban kezdődött. A korabeli újságtudósítás szerint akkor rendezték az első bált a megyeházán. Czégény Istvánné, a levéltár igazgatóhelyettese elmondta: a vármegyebálok minden alkalommal a vidéki élet kiemelkedő eseményeinek számítottak. Azonban a bálok menetét minden esetben igen szigorú etikettszabályok határozták meg. Mindig pontosan leírták, milyen ruházatban kell megjelenni, mi az étkek sorrendje, milyen táncokat táncoltak.

A millenium után a téli mulatság helyszíne egy ideig a Vármegyei Kaszinó, majd a Nemzeti Szálló lett. Szikszai Mihály főlevéltáros tájékoztatása szerint az I. világháborúig majdnem töretlen volt a megyebálok története, a háború után pedig a Vitézek Báljával próbálták életben tartani a hagyományt. A második világégés után néhány alkalommal még megrendezhették, de az 1947-es politikai fordulat végül hosszú évtizedekre bezárta a báltermek ajtaját. A rendszerváltás után 1992-ben egy közgyűlésen vetődött fel az ötlet, hogy a következő évben tartsanak megyebált. A hagyományt sikerült újraéleszteni, idén már a huszadikat rendezik meg.

 

szolnoktv.hu