Extrém hideget és az elmúlt huszonöt év legjelentősebb havazását ígéri a meteorológia. A szokatlan időjárásra tekintettel a katasztrófavédelemnél elsőfokú riasztást rendeltek el. Összeült a megyei védelmi bizottság, ugyanakkor Dobos László, Karcag polgármestere összehívta a helyi védelmi bizottságot, valamint a nagy hidegre és hosszantartó havazásra való tekintettel a hajléktalanok számára a Polgármesteri Hivatal melegedő helyiséget jelölt ki a Városudvarban, a Városgondnokság egyik helyiségében az ínséges időjárás idejére.

Lévai Kálmán tűzoltó alezredest, a Karcagi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetőjét telefonon értük el.

– Milyen feladatokra készültek?

– Ezen az ülésen ott volt minden illetékes, aki egy esetlegesen gondokat okozó hóhelyzetben szerephez juthat, tehát a Közútkezelő, a tűzoltóság, de illetékes lehet a mentőszolgálat, az élelmiszer utánpótlást biztosító szervek, sőt a Városgondnokság bevethető eszközei mellett a polgári védelmi kötelezettség alatt álló géppark (traktorok, vontatójárművek) is szóba jöhetnek. De pl. az is megtörténhet (mint pár éve Kisújszálláson), hogy egy esetleges elakadás miatt befogadóhelyeket kell kialakítani, ahol a hóban ragadt járművek utasai éjszakázhatnak. Tehát a jelentősebbnek ígért havazás okozta nehézségeket igyekszünk elhárítani: az elakadást, a település elzáródását és a hófúvásokat.

A hóhelyzettel kapcsolatban felkerestük Molnár Pált, a Városgondnokság vezetőjét.

– Évek óta megszervezzük a hóügyeletet, amit 2011-ben, az enyhe november után december 1-jétől indítottunk el és mindaddig esedékes lesz, amíg nagyobb hóesés és hideg várható, vagyis a hó eltakarításáról, síkosságmentesítésről gondoskodni kell. A rendkívüli helyzettel kapcsolatban úgy próbáljuk meg átalakítani az ügyeletet, hogy szükség esetén az összes jármű egyszerre tudjon kimenni. Ez azt jelenti, hogy nyolc tolólapos járművet tudunk elindítani. Megfelelő mennyiségű érdesítő és oldóanyag van betárolva, úgyhogy – mivel fagyos, hideg idő van – fel tudjuk szórni a megtisztított utakat. Ha tehát lezúdul a hó, a nyolc járművel, a város belterületétől kifelé haladva, meg tudjuk tisztítani a főbb útvonalakat. Számítunk a Közútkezelő olyan irányú tevékenységére is, ami az állami utak tisztítását jelenti, de több éves tapasztalat, hogy sok hó esetén már akkor érnek ide, amikor mi végeztünk az állami utak városi takarításával is.

– Hómunkást hányat tudnak bevetni?

– Február 1-jével indul Karcagon a Start munkaprogram, amelynek keretében 180 főt fogunk felvenni. Péntekre, amikorra a nagy mennyiségű havat ígérik, akár száz embert is mozgósítani tudunk majd. A közterületek tisztítása a Városgondnokság feladata, de a magánporták előtt járdaszakaszokat a tulajdonosoknak kell takarítaniuk.

– Ez a gépi- és emberi erő folyamatosan is bevethető?

– Természetesen. 24 órás ügyeletünk van és a váltást is tudjuk biztosítani. A szűk keresztmetszetet nem a humán erőforrás, hanem a géppark folyamatos igénybevétele szokta jelenteni. Erre az utóbbira is felkészültünk. Ha műszaki probléma jelentkezne akár éjszaka is megoldható a javítás. A fontosabb alkatrészekből pedig raktárkészletünk is van szükség esetére.

Forrás: Karcagi Hírmondó