Elsorvadnak a megyék – mondta „sorstalanság” címmel tartott sajtótájékoztatóján Rózsa Endre. A JNSZ Megyei Közgyűlés szocialista frakciójának vezetője szerint azzal, hogy a megyék átadták a kormánynak az oktatási, egészségügyi és szociális intézményeiket, már nem tudnak beleszólni az életüket befolyásoló intézmények sorsába.

Míg egy évvel ezelőtt még bő 23 milliárd forint volt a megye költségvetése, addig az idei évre ez 300 millió forintra csökkent – mondta Rózsa Endre frakcióvezető, hozzátéve: az intézményátadás indoka volt, hogy átvállalják a megyék adósságát is. A politikus a megyék elsorvasztásával kapcsolatban példaként említette, hogy a Szolnoki Főiskolára „a kormány minapi döntése értelmében mindössze 40 államilag finanszírozott hallgatót vehetnek fel ősszel”.

Az intézmény rektora, Túróczi Imre tévesnek titulálta az információt: „Itt a hír hozója le van maradva, mert ugyan így volt egy hónappal ezelőtt, de azóta a műszaki és agrárterületeken ezt az államilag meghatározott keretszámot feloldották, és a tavalyi keretszámnak megfelelő felvételi lehetőséget kaptuk.” A rektor visszautasítja azt a tájékoztatón elhangzott állítást is, mely szerint „a főiskola mintegy 30 alkalmazottól válik meg”. Ahogyan Túróczi Imre mondta: néhány dolgozóval állapodtak meg a munkaviszony megszűnéséről, de közülük is többen a nyugdíjjogosultság miatt kapták ezt a státuszt.

A Főiskola szerint pártpolitikai csaták áldozata lett az intézmény és bár ők mindent megtesznek, hogy a most látható komoly érdeklődés, a jelentkezők és a diákok számában mi meglátszon majd. A rektor a szolnoki közgyűlés ülésén – egy napirend előtti kérdésre válaszolva – elmondta, hogy vizsgálják a jogi lépések lehetőségeit.

Szolnoktv.hu