Tizenötödik alkalommal elevenítették fel a hazai és lengyel, cseh, illetve osztrák hagyományőrzők az 1849. március 5-i szolnoki csatát, ezúttal a Kossuth téren.

A csatát megelőzően a Szabadság téri emlékműnél, majd a Lengyel Légió úti emléktáblánál helyezett el koszorút a város, a megye, a honvédség és a lengyel kisebbségi önkormányzat képviselője.

Ezalatt, kicsit távolabb, a Táncsics Mihály úton szikrázó napsütésben gyülekeztek a „seregek” az összecsapásra. Az ütközet előtti órák a korhű fegyverek karbantartásával teltek, a hagyományőrzők ezután alaki bemutatót tartottak az alkalmi csatatéren. Hat ágyú, nyolc lovas, 170 gyalogos és tüzér idézte fel a 163 évvel ezelőtti eseményeket a „Szolnok” Magyar Királyi Honvéd Hagyományőrző Alapítvány jóvoltából, és természetesen idén is a magyar sereg került ki győztesen a csatából, csúfosan megfutamítva az osztrák katonákat.

A 1848/49-es szabadságharc tavaszi hadjáratának legdicsőségesebb ütközete az önkormányzat, a Honvédelmi Minisztérium, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint az MH 86. Szolnok Helikopter Bázis támogatásával elevenedhetett fel a város főterén.