Idén március elsején indul 7000 km-es útjára az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány kis csapata. A több mint öt hónapig tartó, embert és lovat próbáló túrát az alapítvány három tagja lóháton teszi meg. Március 6-án, 10.30 órakor sajtótájékoztatót tartanak Karcagon, a Városházán, innen indulnak tovább több ezer kilométeres útra.

A hét országon átívelő expedíció végcélja Irén. Előtte azonban a csapat látogatást Kazahsztánba, ahol mintegy 4500 lóháton megtett kilométer utána lovasok részt vesznek a fővárosban, Asztanában Nurszultan Nazarbajev köztársasági elnök úr születésnapi ünnepségén. A történelmi túra megvalósításával az Eurázsiai Összefogásért Alapítvány fel szeretné hívni a figyelmet a magyar- hun, szkíta és kipcsak népek közötti ősi, rokoni kapcsolatra, és ezzel erősíteni kívánja az eurázsiai kultúrszövetséget. Fontosnak tartják a közös gyökerek kutatását és tudatosítását, valamint azt, hogy ezek a népek megismerjék egymás kultúráját és ősiségi alapon szorosabbra fűzzék jelenlegi kötelékeiket.

A túra szervezői szeretnék a magyar emberekhez is közelebb hozni a „ rokonok”  kultúráját. A lovasút a kazah sztyeppétől a magyar Nagyalföldig terjedő területeken a népek és kultúrák mozgásának vonalát követi. A csapat az út során bemutatja a térség történelmi, kulturális és természeti kincseit is.

A három hagyományőrző vándor az egész túra alatt korhű ruházatot fog viselni. A szkíta-hun korszaktól a honfoglalás korszakán keresztül, 1848-ig bezárólag választják ki öltözetüket, melyeket szakértők és kézműves mesterek készítenek el számukra.

A Magyarországról induló három lovast a fogadó nemzetek képviselő lovasai kísérik majd, területi egységenként váltva egymást. A kísérő lovasok szintén nemzeti viseletükkel és a hozzájuk illő korhű fegyverzetükkel, az általuk meghatározott tetszőleges időszakot jeleníthetik meg a 19. századig bezárólag.

A túra alatt körülbelül 60 településen szerveznek ország-bemutatót, mely során diák és filmek segítségével a történelmi ismereteken túl bemutatják Magyarország jelenét is, valamint több alkalommal lovas harcászati előadásokat is tartanak majd.