A 2011. szeptemberében tett magyarországi előkészítő látogatást követően a mai napon barátsági testvér megállapodást írt alá a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Önkormányzat nevében Borbás Zsolt, a megyei közgyűlés alelnöke és Wang Wenchao, Henan Tartomány Népi Kongresszusa Állandó Bizottságának alelnöke Szolnokon, a Megyeháza épületében. Az aláíráson részt vett Rentzné Dr.Bezdán Edit, megyei főjegyző asszony és Szabó István, Szolnok város alpolgármestere.

Borbás Zsolt a mai aláírást mind a megye, mind hazánk számára fontos eseményként értékelte. Henan tartomány ugyanúgy éléskamrája Kínának, mint Jász-Nagykun-Szolnok megye Magyarországnak – mondta a megyei közgyűlés alelnöke.

A világ számos pontján létesített baráti kapcsolatokat Kína. Ha erősítjük együttműködéseinket, úgy tudunk mi magunk is továbbfejlődni. A jó barátság pedig jó alapot teremt a gazdasági együttműködéshez – mondta a kínai delegáció vezetője, Wang Wenchao. Szabó István alpolgármester elmondta, hogy Szolnok testvérvárosa a Henanban található Sanmenxia. Örülünk, hogy a mai nappal Jász-Nagykun-Szolnok megye is kapcsolódott a rendszerhez – tette hozzá.

A két fél az együttműködési megállapodásban rögzíti, hogy „az egyenlőség és kölcsönös érdekek elve alapján a csere és együttműködés különböző formáit dolgozzák ki a gazdaság, a kereskedelem, a tudomány és technológia, a kultúra, az oktatás, a sport, az egészségügy, a személyes kapcsolatok területén és egyéb más területeken a közös jólét és fejlődés érdekében.”

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzata – a most megkötött megállapodást beleértve – 21 testvérmegyével/testvérrégióval ápol hivatalos kapcsolatot. Shanxi után Henan Tartomány a második kínai testvérrégiója megyénknek. A hat fős kínai delegációt a megyei önkormányzat vezetői mellett Szolnok város vezetői is fogadják. A csoport látogatást tesz a Szolnoki Műszaki Szakközép- és Szakiskolába, illetve megtekinti a Jászkun kapitányok termét a Damjanich János Múzeumban.

(www.jnszm.hu)