Várhatóan több mint egymillió forintba kerül annak a szolnoki gyalogoshídnál álló, Tiszavirág elnevezésű szoborcsoportnak a helyreállítása, amelyet március végén rongáltak meg ismeretlen tettesek. A sérüléseket a május elsejei ünnepre szeretnék eltüntetni – közölte a város polgármesteri hivatalának munkatársa szombaton az MTI-vel.

Radeczki Viktor tájékoztatása szerint a március 29-én éjszaka történt rongálást az alkotás szinte minden része megszenvedte. A kérészpár csápjait letörték és elvitték, a testet leszakították az üveg posztamensről, az pedig megrepedt. Felszakították a medence speciális burkolatát, és a kérész fiút mintázó alak üvegből készült szárnyat is megrongálták.

A szobor biztosítva van, a helyszíni szemle már megtörtént, és a biztosító a helyreállítás költségének egy részét vagy egészét megtéríti – tette hozzá a hivatal képviselője.

A kérészpár alkotója, Varga Gábor dombóvári szobrászművész a szobor öntőjét, Lakatos Pál Munkácsy-díjas kecskeméti szobrászművészt bízta meg a munkák elvégzésével. A helyreállítást április végére szeretnék befejezni.

Az eredetileg Kérészek násztánca című alkotást a 2011. június 14-én felavatott szolnoki gyalogos- és kerékpároshíd város felőli oldalán, a Tiszai hajósok terén állították fel. A szökőkútban elhelyezett, emberarcú kérészeket formáló bronz szoborkompozíció a város egyik legújabb köztéri alkotása.

blaz \ blz

MTI 2012. április 21., szombat 12:32