Az áprilisi közgyűlésen 49 napirendi pontot tárgyaltak a képviselők, az ülés hagyományosan a napirend előtti kérdésekkel kezdődött.

Radócz Zoltán (MSZP) és Tasnádi Zoltán (Fidesz) az átalakult közfoglalkoztatási rendszerről kérdezett. Szalay Ferenc polgármester válaszában elmondta, hogy jelenleg közel félezer közfoglalkoztatott dolgozik határozott idejű szerződéssel a szolnoki intézményekben. A munkáltatók között oktatási-nevelési intézményeink, továbbá a város cégei, mint például a Munkalehetőség a jövőért Kft., a Szollak Kft., a Sportcentrum Kft. is szerepet vállaltak. Elkezdődött a romák felzárkóztatását elősegítő Bizalom és Munka komplex program is, amelynek első eleme, hogy 25 főt képeznek ki, akik aztán családjaikkal együtt közösen újítják majd fel a Motor úti házaikat, ott a környezetüket gondozzák, de veteményezhetnek, állatot tarthatnak, azaz, elláthatják magukat. Folytatódik továbbá a MÁV közmunka programja is, amely a Munkalehetőség a jövőért kft-n keresztül tud újabb embereket álláshoz juttatni, határozott időre.

A Jobbik képviselője, Nagy Gyula az épülő turbó körforgalommal kapcsolatosan zajvédő fal építéséről, gyalogos-átkelőhely kialakításáról, illetve a munkaterület majdani helyreállításáról érdeklődött. Szakhatósági mérések fogják eldönteni, szükséges-e zajvédő fal felhúzása, amennyiben igen, természetesen felépül – kezdte válaszát Szabó István alpolgármester. -Miután ez egy rendkívül forgalmas 2X2 sávos nemzetközi főút, a felmérések nem indokolják a gyalogos út megépítését a körforgalomnál. Az útfelbontásból származó törmelékeket a város leendő útépítési alapjaiba tervezzük beépíteni, és természetesen a környéket az építkezést követően rendezik a kivitelezők és a beruházó.

A napirend előtti kérdéseket követően a Debreceni Csoport Kft. mutatkozott be. A húsipari tevékenységgel foglalkozó cég munkájáról, eredményeiről, jövőbeni terveiről Szűcs Viktor ügyvezető igazgató tartott prezentációt.

Az előterjesztések tárgyalása során a testület elfogadta többek között az építményadó módosítását, így magánszemélyek esetében például 150 négyzetméter fölötti ingatlanoknál nem számítanak a hasznos alapterületbe az ingatlanhoz kapcsolódó melléképületek. Könnyebb lesz a vállalkozások helyzete is, hiszen míg eddig az üzleti célú ingatlanok esetében 900 négyzetméter fölött már a legmagasabb adót kellett fizetni, ezentúl ez csak a 3000 négyzetméter felettiekre vonatkozik. Azok a vállalkozások, melyek építményükben az adózói évben 275 napon át nem folytattak tevékenységet, kérhetik, hogy a minimális 990 Ft/nm-es adót fizethessék.

Megszavazták a képviselők a tiszaligeti körcsarnok padlóburkolatának felújítását és az ehhez kapcsolódó eszközfejlesztési programot. Mivel a városban csökken a születések száma, elkerülhetetlen volt a bölcsődei férőhelyek felülvizsgálata is. A közgyűlés döntése értelmében a 2012/2013-as gondozási évben a Czakó elemér úti bölcsődéből a gyerekek átkerülnek az Aranyi Sándor úti intézménybe. A döntés egy gondozási évre szól, felülvizsgálat dönt majd arról, hogy a továbbiakban szükség lesz-e a Czakó elemér úti bölcsődére vagy indokolttá válik a bezárása.

Két projektetre is rábólintottak a képviselők: a Tiszavilág-Családi Vízi Kalandpark és a REPTÁR – Interaktív Repülőmúzeum megvalósulása jelentősen növelheti a város turisztikai vonzerejét, és a szolnokiak számára is új kikapcsolódási lehetőséget teremt. Május elsejétől átlag 6,5 %-kal drágul a szemétszállítás, az autóbusz-menetrendben pedig újabb összevonásokra és ritkításokra kell számítani június közepétől, mivel a Jászkun Volánnak ebben az évben kell kigazdálkodni a tavalyi veszteségek csökkentésére az önkormányzattól kapott 62,5 millió forintot. (www.info.szolnok.hu)