A Magyar Urbanisztikai Társaság és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottság Egyesület idén is meghirdette a Köztérmegújítási Nívódíj pályázatot, amelynek hivatalos eredményhirdetése, díjátadója szerdán este zajlott Százhalombattán. A pályázatra Szolnok Megyei Jogú Város is benevezett.

A 2009-ben alapított díjat olyan települések, városrészek kaphatják meg, amelyek élen járnak az értékőrző fejlesztési kultúra érvényesülésében, és az új értékek hagyományos értékek megőrzésével történő megteremtésének elősegítésben. A Köztérmegújítási Nívódíj a városképformáló, jelentős közterületek történeti szerkezeti rendjével és rangjával arányos megújításának elismerése. A pályázatra városközpont, főtér és lakókörnyezet közterei kategóriában lehetett nevezni.

Szolnok a Tisza hajósok terének megújításával pályázott, az új köztér átadása óta a szolnokiak egyik kedvenc találkozóhelye. Kialakításának köszönhetően rendezvények, ünnepségek, vásárok megtartására egyaránt alkalmas, nem véletlenül koncentrálódik ide egyre több esemény. A látvány, funkció összhangja és a további szakmai szempontok alapján a zsűri nívódíját idén a szolnoki pályázat kapta, az elismerést Pataki Ferenc főépítész vette át tegnap Százhalombattán. (www.info.szolnok.hu)