A 2012. évi költségvetés 47 984,- eFt-ot biztosít szúnyoggyérítésre és annak szakértői feladatainak az ellátására. A rendelkezésre álló keret 5 térségi kezelést tesz lehetővé Szolnok és 15 település területén.

Szolnok város területén a rendelkezésre álló pénzügyi keret 5 alkalommal 3750 ha területen légi kémiai,  5 alkalommal 400 ha földi melegködös és 900 ha légi biológiai kezelés tesz lehetővé. A rendelkezésre álló pénzügyi kerettel egy közepes szúnyog fertőzöttségi szezon kézben tartható. A szakértő már dolgozik, jelenleg az ideiglenesen kialakult lárva tenyészőhelyek és a lárva stádiumok felmérését végzi. Az első légi biológiai kezelés májusban várható a lárvák fejlődési ütemének függvényében.

Idézet a szakértő véleményéből tavaszi szúnyoghelyzetről:

A több nemzedékes fajok – Aedes cinereus (vöröshátú szúnyog), Aedes vexans (gyötrő szúnyog), Ochlerotatus caspius (aranyló szúnyog), Ochlerotatus sticticus (oldalfoltos szúnyog) – tavasztól késő őszig gyakorlatilag bármikor és bárhol zaklathatnak bennünket. A telet imágó alakban töltő több nemzedékes fajok közül, az embert nyáron egyébként csak nagyon ritkán zaklató Anopheles maculipennis (foltos malária szúnyog), valamint a Culiseta annulata (gyűrűs szúnyog) téli álomból felébredt kiéhezett egyedei, az első kora tavaszi meleg napokon a szabadban is vadul támadnak ránk. Az ugyancsak több nemzedékes, de vizek közelében nyár elejétől késő őszig folyamatosan csípő Culex modestus (foltos szúnyog) kevés áttelelő nősténye kora tavasszal szintén agresszíven támad. Az imágó alakban áttelelő fajok -Anopheles maculipennis, Culiseta annulata, Culex pipiens (dalos szúnyog) – nőstényei gyakran húzódnak be ősszel különböző épületekbe, istállókba, ólakba, faodvakba, lakásokba. Lakásokban a téli álmukból felébredt és éhes egyedek éjszakánként zaklathatják a lakókat. Példaként említhető a Culex pipiens molestus (házi szúnyog), mely egész éven át folyamatosan tenyészik, de nősténye télire nem gyűjt zsírtartalékot. Csak olyan helyen fordul elő, ahol a lárvája fejlődése számára alkalmas víz van, szabadban ritkán tartózkodik.

A szúnyogos szezon április végén kezdődik a kora tavaszi fajokkal, július közepén éri el a tetőfokát és október végéig, november elejéig elhúzódik. Ahhoz, hogy érdemben elkezdődhessen a védekezés mind a lárvatenyésző helyek vizének, mind a levegő hőmérsékletének melegednie kell. Jelenleg a lárvatenyésző helyeken a lárvaszám gyakorlatilag 0 (a most megjelent szúnyogok az áttelelő többnemzedékes fajokhoz tartoznak), a tenyészőhelyek vizének a hőmérséklete napközben 10 ºC körüli, estére, éjszakára a hőmérséklet jelentősen csökken.

A szúnyogok tömeges fejlődéséhez szükséges tényezők még nem alakultak ki. A biológiai védekezés holnap 400 hektáron megkezdődik, a kémiai szúnyoggyérítés jelenleg még nem időszerű. (www.szolnok.hu)