Újabb szakasz indul be idén a családi nyúltenyésztési programban, amelyben magyar őshonos nyúlfajtákat tarthatnának és értékesíthetnének a vidéki, rászoruló családok.

A “Nyúl-unk a munkáért” program kiterjesztéséről 2012. május 9-én adtak hírt egy  a Vidékfejlesztési Minisztérium, a Kisállattenyésztési Kutatóintézet, a Génmegőrzési Koordinációs Központ és a Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet által szervezett sajtótájékoztatón, amelyen Kis Zoltán, a Vidékfejlesztési Minisztérium osztályvezetője társaságában részt vett dr. Juhász Enikő polgármester asszony is.

Az említett program, amelyben részt vesz Törökszentmiklós és térsége is, a vidéki élet fenntarthatósága jegyében indult 2011-ben. A most kezdődő második szakaszban kimondottan magyar nyúlfajták tenyésztésre koncentrálnának.

Először két központi ún. “nukleusz” tenyésztelep kerül kialalkításra, amelyre alapozva évente három 200-300 anyanyulas telepet hoznának létre, valamint 80-100 családhoz helyeznek majd ki az első fázishoz hasonlóan 5 anyanyulat és egy bakot családi minitenyészetek létrrehozása céljából.