Mindszenty Józsefnek az emberi méltóság és a szabadság melletti kiállásáról emlékeztek meg a bíboros életét bemutató bécsi kiállítás megnyitóján kedden.

Mindszenty József egyetemes értékeket képviselt, nevét ezért is ismerik ma is a világ számos részén – mondta Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára. Mindszenty – jelentette ki – hívő keresztényként az emberi méltóságban hitt. “Az emberi méltóságot és a vallásszabadságot védte, mindegy volt, hogy a vörös vagy a barna terrorral szemben kellett-e ezt tennie” – fogalmazott. A politikusok és a magánemberek számára is példakép lehet az emberi méltóság védelmében tanúsított kiállása – mondta az államtitkár.

A kiállítás az 1975-ben Bécsben elhunyt bíboros életútját fotókkal, tárgyi emlékekkel, archív filmfelvételekkel és szövegrészletekkel mutatja be. A tárgyi emlékek között láthatók bécsi, Collegium Pázmáneum-beli szobájának berendezési tárgyai és bíborosi díszöltözéke. A tárlat fő szervezői a bécsi Collegium Hungaricum magyar kulturális intézet, a Collegium Pázmáneum katolikus szeminárium és a bécsi magyar nagykövetség. Védnökei Erdő Péter esztergom-budapesti, Márfi Gyula veszprémi és Christoph Schönborn bécsi érsek.

Mindszenty József neve jelkép, jelképezi az egyház üldözését Magyarországon és az egész magyar nemzet szenvedését, összefonódik a szabadsággal és igazságossággal – fogalmazott Cserháti Ferenc, a külföldön élő katolikus magyarok lelkipásztori ellátásával megbízott esztergom-budapesti segédpüspök. A bíboros mély vallási meggyőződésétől vezérelt, határozott kiállását a diktatúrák ellen máig világszerte elismerik – hangsúlyozta. Mindszenty üzenete ma is érvényes, ez az üzenet az Istenhez való megtérés, az egyházi kultúrértékek megőrzése, a gyűlölet és a rasszizmus elutasítása – jelentette ki a segédpüspök.

Habsburg-Lotharingiai Mihály, a Mindszenty Alapítvány elnöke kiemelte, hogy a kiállítás helyszíne az a város, ahol a bíboros élete utolsó négy évében menedéket talált. Rámutatott, hogy a kiállítás egyike annak a számos eseménynek, amelyekkel születésének 120. évfordulóján megemlékeznek az életművéről. “Évtizedeken át a nevét sem lehetett kiejteni, most mindenütt megemlékeznek róla” – mondta. “Idén megéljük, amit ő maga mondott: az idő az igazság szövetségese” – tette hozzá.

A megnyitón jelen voltak az ausztriai magyar diplomáciai képviseletek vezetői, Peter Stephan Zurbriggen bécsi vatikáni nuncius, valamint Egon Kapellari graz-seckaui püspök is. MTI