Széchenyi városrész több szempontból is egyedülálló panelnegyed hazánkban. Itt nem kell szembesülni a pusztulással, nem lett lecsúszott városrész belőle, sőt, egyre jobb közösségi élet alakult ki a kisvárosnyi területen. Ennek egyik kiváló bizonyítéka a Panel újság, mely 1998 óta minden hónapban megjelenik a Széchenyi aktuális híreivel. Kővári Anna főszerkesztő szerint az emberek megszokták, megszerették, s magukénak érzik a lapot.

–         Amikor 1998 áprilisában megjelent először a Panel, arra törekedtünk, hogy az itt élő, mintegy húszezer embert kicsit közösséggé formáljuk, s tájékoztassuk őket minden fontos dologról.

A témaéhség gyakorlatilag ismeretlen fogalom a szerkesztő számára.

–         Közel húszezer ember él itt a lakótelepen, itt a városi könyvtár, a gimnázium, általános iskolák, óvodák, bölcsődék. Nagyon jó a kapcsolat, folyamatosan kapom az információkat, a meghívókat. Sokan keresnek telefonon vagy levélben nem csak ötletekkel, témajavaslatokkal, hanem a problémákkal is.

–         A havi 4000 példány a legtöbb esetben nagyon kevésnek bizonyul, ami nem is csoda, hiszen nagyjából kétszer ennyit kellene nyomtatni ahhoz, hogy lefedjék a városrészt. Mivel az újság ingyenes, ezért hirdetésekből, pályázatokból tartjuk fenn magunkat. Ez pedig szűkíti a lehetőségeinket. A kezdeti években 12 oldalon jelentünk meg, de az utóbbi években csak 8 oldalon. Ha a lakótelepi események mellé teszem a városi híreket, sőt az országgyűlési információkat, törvényváltozásokat is, akkor röviden és tömören kell fogalmazni, hogy minden beleférjen, és eljusson az olvasóhoz. A visszajelzésekből az is kiderült számomra, hogy a rövid hírek mennyire hasznos, és fontos információt tartalmaznak. Sokan mondják, hogy itt olvastak, itt értesültek először a témáról, a hírről. Alighanem azért, mert nem ragadunk le kizárólag a lakótelepi történéseknél, s bizony sokaknak ez az egyetlen újság, ami a kezükbe kerül. Éppen ezért ott vagyunk az önkormányzati ülésen, a sporteseményeken, a színházban, és a szolnoki fejlesztéseket is figyelemmel kísérjük. Sok-sok interjú készült itt fellépő művészekkel, vagy az innen elszármazott híres emberekkel.

A most megjelenő szeptemberi Szolnok-Panel éppen Drávucz Ritát kérdezi, aki itt tanult a lakótelep gimnáziumában.

 

A Panelt a lakótelepen lakásokba szórják a terjesztők, de aki nem kapja meg, az már tudja, hogy a Zöld Ház portáján és a gyógyszertárakban még hozzájuthat, ahová többet tesznek le a terjesztők. És természetesen a város több pontján is megtalálható az újság, valamint a neten is hozzáférhető: www.panel-szolnok.hu

Érthető, hogy ennyi esztendő után Kővári Annának is több már ez a lap, mint egy egyszerű újság.

–         A Széchenyi-városrész lapja 14 éve működik. Szeretem és örülök, hogy szerkeszthetem, írhatom az újságot. Bízom benne, hogy az itt élőknek is örömet okozunk és segítünk a sok információval, érdekes írásokkal. Azt gondolom 1998-ban jó döntést hoztunk azzal, hogy elindítottuk a lapot, amit nem csak az emberek visszajelzése bizonyít. Tavaly, azaz 2011. március 15-én a városi sajtódíjat kaptuk meg, míg 2012-ben pedig a vidékfejlesztési minisztertől, miniszteri elismerő oklevéllel ismerték el munkámat, a szerkesztőség erőfeszítéseit.

SHARE