Nem változott az autósok magatartása Szolnokon annak ellenére sem, hogy szeptember elseje óta jelentősen változott, illetve szigorodott a közúti közlekedéssel kapcsolatos szabálysértések megítélése. Több olyan eset is van, ahol a rendőröknek, illetve a közterület-felügyelőknek már nincs mérlegelési lehetősége, a kormányrendeletben meghatározott bírságot kell kiszabni.

Fényképezőgéppel a kezükben róják nap mint nap a megyeszékhely utcáit a közterület-felügyelők. Igyekeznek minden szabálytalanságra odafigyelni, így a járművel közlekedők által elkövetett szabálysértésekre is.

A legjellemzőbb szabálysértések azok a várakozni tilos és a megállni tilosra vonatkozó szabályok be nem tartása, esetenként előfordul a mozgássérült parkolóhelyen való jogosulatlan várakozás és ennek a büntetési tétele a legmagasabb, tekintettel arra, hogy ez helyszíni bírság kiszabása esetén 50 ezer forintot jelent – tudtuk meg Jóvér Zoltántól, a Szolnok Városi Közterület-felügyelet osztályvezetőjétől.

Ez az egyik olyan eset ugyanis, ahol nincs mérlegelési joga sem a rendőröknek, sem a közterület-felügyelőknek. A szigort, azaz a zéró tolerancia elvét érvényesítő kormányrendelet szeptember 1-jén lépett hatályba. Az első hónap tapasztalatai alapján az látszik, hogy kevéssé ismerik a változásokat.

A gépjárművezetőknek a megváltozott szabályok vagy nem jutottak a kellőképpen a tudomásukra, vagy továbbra is sokan figyelmetlenek.

Aki nem fizeti ki a helyszíni bírságot, azok ellen szabálysértési eljárás indul és ekkor lehet kifogással, fellebbezéssel élni. Ebben az esetben az ügyről már az eljáró hatóság dönt. Ha elmarasztaló határozat születik, azaz a szabálysértést valóban elkövették, akkor ugyancsak a kormányrendelet értelmében, a korábban megállapított helyszíni bírság összegének a dupláját kell befizetni.

Szolnok TV