A Széchenyi lakótelepen élők biztonságát növeli az a speciális útburkolat, melynek ünnepélyes átadását ma tartották a Széchenyi Körúti Általános Iskola előtti gyalogátkelőnél. A nagy forgalmú, sűrűn lakott városrészben a gyalogosan közlekedők és az autósok számára is feltűnhetett pár napja a zebra előtti útburkolat színének változása, ami az un. Living Road felületnek köszönhető.

Szabó István alpolgármester és Román István, a Generali Biztosító Régióigazgatója adta át a Generali a Biztonságért Alapítvány által támogatott, egyedülálló közlekedésbiztonsági burkolatot, az ún. LIVING ROAD-ot. Román István hangsúlyozta, hogy az alapítvány számára különösen fontos a fiatalok védelme és felkészítése a biztonságos közlekedésre.

Az önkormányzat támogatja azokat a kezdeményezéseket, amelyekkel növelhető a közlekedés biztonsága, s egyúttal csökkennek a balesetek is. A városban óvodáiban, iskoláiban nagy hangsúlyt fektetnek a közlekedési ismeretek oktatására – mondta Szabó István alpolgármester az eseményen.

A közúti balesetek jelentős része az időjárási hatások miatt lép fel. Ennek oka, hogy a csúszós útfelületen a féktávolság a sokszorosára nőhet. Ez különösen a kereszteződésekben, gyalogosátkelők megközelítésnél és az éles kanyarokban veszélyes. A LIVING ROAD egy olyan, magas súrlódású útburkolati segédeszköz, mely közel a felére csökkenti a féktávolságot vészfékezés esetén. Emellett a felületi érdességének és színskálájának köszönhetően, 70%-kal jobban észlelhető, ami a kritikus útszakaszokon tovább növeli hatékonyságát.

A Generali a Biztonságért Alapítvány kiemelt célja a közlekedés biztonságának növelése. Ennek érdekében idén az ország több pontján támogatja csúszásmentes útfelületek kialakítását. Az Alapítvány elsőként Tatabányán, majd Nyíregyházán egy óvoda és iskola, illetve piac mellett húzódó út zebrája körül avatott fel csúszásgátló útburkolatot, míg ezúttal Szolnokon a Széchenyi lakótelep mellett fekvő forgalmas útszakasz kapott biztonsági bevonatot.