Az egyik gazdasági hetilap megírja, hogy Jászszentlászlón micsoda dolgok történtek a hétvégi időközi választáson. Mert Jászszentlászló erős pont a magyarországi politikai térképen. Azokon a térképeken legalábbis, amelyeket bal kézzel rajzoltak. Vigyázó szemetek Jászszentlászlóra vessétek, magyarok!

toll2

Ahogyan a két és fél ezres községbe éppen akkor véletlenül odatévedő hetilap-informátor írja, az a szörnyűség történt, hogy a kiskunhalasi polgármester segített az egyik polgármester-jelöltnek. Még pedig a lehető legelítélhetőbb módon: saját autóján, saját benzinjén, saját idejében nehezen mozgó, idősebb helybelieket fuvarozott szavazni. Meg talán másokat is. Mondom, segített az egyik jelöltnek. Nem a másiknak. Nem a hetilap szíve szerint valónak. Micsoda skandalum!

Na, persze rögvest kanyarítanak is egy hosszadalmas fejtegetést, amely szerint nem véletlenül tévedt oda a kiskunhalasi polgármester, hanem azért, mert erősen közel áll hozzá a lemondott polgármester asszony. Mert történetesen járási hivatalvezető lett belőle. Közel áll a két ember egymáshoz. Nagyon is, mert együtt élnek, összebútoroztak. Történetesen Jászszentlászlón. Nincs az írásban ezt illetően egyetlen elmarasztaló jelző sem, egyetlen kritikai megjegyzés, csak úgy ott van, mint jobb festményeken egy-egy olyan ecsetvonás, ami föl sem tűnik, de ha alaposabban ránéz az ember, na, akkor fölfedezi. Ahogy itt is. Mi az ördög köze van két ember (férfi és nő!) szerelmének egy helyhatósági választáshoz? Ha csak az nem, hogy hm, csak szólok, ez a kiskunhalasi, ez ilyen csapodár-féle, hát nem látjátok? Hát ez politikai fuvaros! Mi, baloldali katolikusok példásan élünk, elítéljük az ilyen együttélés-izéket. Nem helyes az, na. És akkor fuvaroz itten erkölcstelenül a mi falunkban. Politikailag fuvaroz. És fotózkodik is az ember! Fogja a fényképezőgépét és csattintgat. Embereket fotóz! Na, ez a két dolog így együtt aztán már kiverte az összes baloldali biztosítékomat, kérem szépen! Hát szabad ilyet? Azt csak a hetilap fotósának szabad, meg az emberének, akinek a halasi polgármester mellékutcában ELBÚJTATOTT autóját sikerült befókuszálnia! Értik, kérem szépen! Elbújt az autója egy mellékutcában! Annyira szégyellte magát szegény autó, hogy egy ilyen politikai fuvarozásnak lett ő a társtettese! Ilyesmire képesek, kérem szépen a jobboldaliak a nagypolitikában Jászszentlászlón.

Mer’ mi lett volna a politikailag teljesen korrekt? Na, mi, kérem szépen? Megmondom én mindjárt. Az, kérem szépen, hogy ez a kiskunhalasiból jászszentlászlóivá átalakult ember maradt volna otthon. Szépen nézte volna, hogy egyik-másik falubeli nem megy szavazni, mert neki messze van a közel is, mert fáj a lába, mert már bizony eljárt fölötte az idő. Ahogy mi is néztük a jobbosokat. Mi csak balról fuvaroztunk. De azt nem vette le a masinájával a hetilapos. És különben is: mi balról fuvarozók jól tettük, segítettünk, emberbarátok voltunk, ez a kiskunhalasi féle meg gusztustalan csaló, elítélendő, összeköltözős bűnös kapcsolatban élő, politikai fuvaros.

Így történt ez Jászszentlászlón a hétvégén. Azt nem tudom, hogy hányan fizetnek elő erre a korrekt gazdasági hetilapra a faluban. De hát nem is nekik írták azt a korrekt cikket.