Dr. Bóka István, Balatonfüred, és Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere együttműködési szerződést írt alá, ami a kulturális és idegenforgalmi területen tervezett idei kiemelt kapcsolatuk kereteit rögzíti. Együttműködnek a rendezvények megtartásában, közösen indulnak pályázatokon, kölcsönösen segítik egymást a médiumokban való megjelenésben.

bfjn

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatni fogja, hogy a nemzeti közgyűjtemények kincsei eljussanak a vidéki városokba is – mondta Halász János kulturális államtitkár pénteken Balatonfüreden, a Ferenczy-kiállítás megnyitóján.

Halász János szerint ami Balatonfüreden történik, az a kulturális rendszerváltozás, valamint a kulturális intézmények és a városok közötti együttműködés kiváló példája. Arra utalt ezzel, hogy a kiállítást a Magyar Nemzeti Galériával közösen rendezte meg a Vaszary-villa, valamint arra is, hogy Balatonfüred a pénteken megkezdődött Jókai-napok keretében kulturális együttműködési megállapodást kötött Szolnokkal.

Hozzátette: az államtitkárság is támogatni fogja a települések közötti kulturális aktivitást és folytatják a korábbi jó gyakorlatot, hogy a nemzeti közgyűjtemények kincsei eljussanak a vidéki városokba is. Kiemelte, hogy szerencsére nagyszerű kiállítóhelyek vannak már az országban mindenütt.

A megnyitón Halász János méltatta Balatonfüred “kulturális alapú városfejlesztését”, amely – ahogy fogalmazott – rövid idő alatt eredményeket is hozott: munkahelyeket teremtett és ad, színesíti az itt nyaralóknak, az ide érkező turistáknak a kulturális programkínálatot, és ami talán még fontosabb, a füredieknek is erősebb tartást adott. Az államtitkár szerint nagyszerű hagyományai vannak a városnak, amelyekhez kialakították a megfelelő tereket is.

Az egybegyűlteket Bóka István (Fidesz-KDNP), Balatonfüred polgármestere köszöntötte, majd megköszönte a Vaszary-villa vezetőjének, Dallos Krisztinának a munkáját, aki családi okokra hivatkozva lemondott posztjáról.

Szűcs György, az Magyar Nemzeti Galéria tudományos főigazgató-helyettese a tárlat anyagáról elmondta, hogy a bemutató gerincét a Magyar Nemzeti Galériából kölcsönzött képek alkotják, de a szentendrei Ferenczy Múzeumból, valamint a Kiscelli Múzeumból is érkeztek művek a Vaszary-villába. A közgyűjteményi anyagot két magángyűjteményi remekmű egészíti ki.

A kiállításon Ferenczy Károly 19 reprezentatív festményét és tíz grafikáját mutatják be, társítva a nagybányai művésztelep mestereinek – Hollósy Simon, Réti István, Iványi Grünwald Béla, Thorma János, Glatz Oszkár, Csók István és Koszta József – 21 művével, valamint az illusztrációkkal teli irodalmi albumokkal.

A félszáz művet felvonultató kiállítás része a nagybányai művésztelep történetét dokumentumokkal és bőséges képi anyaggal feldolgozó Alakok tájban – Lapok a Nagybányai Festőiskola történetéből című dokumentumfilm.

A Vaszary-villában Hit, mítosz, költészet – Ferenczy Károly és a nagybányai mesterek művei című tárlat szeptember 15-ig tekinthető meg Balatonfüreden.