Szabadon engedik pénteken a Körös-Maros Nemzeti Parkban Vihrát, a nemrég röpképtelenül talált parlagi sast.

A kép illusztráció
A kép illusztráció

A madarat helyi vadászok és a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak köszönhetően sikerült az elmúlt héten befogni és állatorvosi ellátásban részesíteni a Fővárosi Állat- és Növénykertben. A gondos ápolásnak köszönhetően a fokozottan védett parlagi sas felépült és készen áll rá, hogy visszaengedjék a természetbe – tájékoztatta a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) csütörtökön közleményben az MTI-t.

Mint befogásakor kiderült, a sast fiókaként Bulgáriában gyűrűzték meg 2012 nyarán. A Green Balkans természetvédelmi szervezet munkatársai Vihrának – bolgárul viharos szelet jelent – nevezték, és műholdas jeladóval is felszerelték, ami azonban mostanra tönkrement. Utoljára április elején Közép-Bulgáriából jelentkezett be a madár, így hazai felbukkanása igazi meglepetésként érte mindkét ország kutatóit.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) A parlagi sas védelme Magyarországon és a Bolgár Madárvédelmi Egyesület (BSPB) Mentsük meg a ragadozó madarakat LIFE+ programjainak együttműködésében az elengedés előtt az MME szakemberei Vihrát korszerű GPS követővel szerelik fel, melynek segítségével további útja az interneten keresztül is követhető lesz.

Vihra az első bolgár parlagi sas, aki bizonyítottan ellátogatott Közép-Európába, úgyhogy további vándorlása a kutatók számára is rengeteg újdonságot tartogat. MTI