A Stock Pub 1927 és a Retro söröző kapta első alkalommal a Szolnok Város Biztonságos szórakozóhelye címet. Ma a városháza dísztermében ünnepélyes keretek között adta át Szalay Ferenc polgármester az erről szóló tanúsítványt.

DSC_0022.

A „Szolnok Város Biztonságos Szórakozóhelye” cím adományozásáról szóló rendeletet 2013 májusában fogadta el a közgyűlés. A rendelet megalkotásának és elfogadásának célja az volt, hogy  a szórakozóhelyet példaértékűen, a jogszabályoknak és a jó erkölcsöknek megfelelően működtető, tevékenységüket a város rendjének és a köz nyugalmának megzavarása nélkül végző, a vendégeinek biztonságos szórakozását biztosító üzemeltetőket a város elismerje a cím adományozása által. A városvezetés korábban is kiemelt témaként kezelte a fiatalok szórakozási szokásait és biztonságát. A rendelet létrejöttét egy éves intenzív munka előzte meg, mely a 2012 nyarán alakult Szülői Műhely tagjainak bevonásával folyt. Ebben a közös munkában diákok, szülők, szakemberek, szórakozóhely tulajdonosok egyaránt részt vettek. Ennek keretében több szórakozóhely látogatásra is lehetőség nyílt a rendőrséggel közösen, ahol a résztvevők megtapasztalhatták, hogy hol, milyen feltételek között szórakozhatnak a fiatalok.

A cím adományozását a rendeletben meghatározott szervek és személyek képviselői kezdeményezhették írásban. A benyújtott javaslatokat egy erre a célra megalakult munkacsoport véleményezte, melynek tagjai voltak a különböző szakigazgatási szervek, az önkormányzat, a rendőrség képviselői és a polgármester által felkért két-két szülő, diák, illetve szórakozóhely tulajdonos.

A munkacsoport által tett javaslatokat a közgyűlés fogadta el júniusi ülésén. Az idei két díjazott a Stock Pub 1927, melynek képviseletében Elek Péter, illetve a Retro Söröző, melynek üzemeltetője Szűcs László veszi át a „Szolnok Város Biztonságos Szórakozóhelye”díszoklevelet Szalay Ferenc Polgármestertől.

A Stock Pubot képviselő Elek Péter a Szolnoki Főiskola kereskedelmi és üzleti kommunikáció szakán végzett. Közel 10 éves vállalkozói tapasztalattal írországi és angliai minták alapján alakította ki és működteti a Stock Pub 1927 szórakozóhelyet, mely mind a design, mind a szolgáltatásfejlesztés terén magas minőséget képvisel. Több kamerával működő biztonsági rendszert működtet. Ezen kívül helyi civil kezdeményezésekkel együttműködve jótékonysági rendezvényeket szervez, illetve helyet ad a Szolnoki Főiskola „diák-élet” résztvevőinek is. Aktívan vett részt és kreatív ötleteivel, javaslataival hozzájárult a Szülői Műhely hatékony működéséhez. Ezt megelőzően is segítette a biztonságos szórakozással kapcsolatos üzenetek közvetítését az Önkormányzat Családbarát Programjának keretében megvalósuló „Fókuszban a család” elnevezésű magazin műsorban.

A Retro Sörözőt képviselő Szűcs László tulajdonos 30 éve üzemeltet vendéglátó egységet Szolnok városában. Mint lokálpatrióta olyan értéket közvetít a város lakosai felé, melyben fontos szerepet kap a környezettudatos viselkedés, a szubjektív biztonságérzet kialakítása, az egymásra figyelés és a közös célokért való cselekvés. Tulajdonosként és két gyermekes szülőként is életfilozófiája, hogy a fiatalok számára vonzó szabadidős programokat, kikapcsolódási alternatívákat kínáljon. Kiemelt figyelmet szentel a 18 év alatti fiatalok 22.00 óra utáni ott tartózkodása ellenőrzésének. A Retro Sörözőben szórakozókat személyesen ismeri, számukra színvonalas szolgáltatást biztosít, továbbá részt vesz az üzemeltetéshez kapcsolódó közvetlen feladatokban. Több kamerával működő biztonsági rendszert működtet.

Mindkét szórakozóhely képviselője kezdetektől aktív résztvevője volt a 2012 májusában létrejött Szülői Műhelynek, amelynek alapvető célja a helyi erőforrás-szövetség (szülők, fiatalok, szakemberek) kialakítása és működtetése. Működésük azért is nevezhető minta értékűnek, mert igyekeznek megteremteni az egyensúlyt az egyéni vállalkozói érdekek érvényesülése és a helyi társadalom szereplőinek szórakozással kapcsolatos szubjektív biztonságérzetének megteremtése között. (szolnok.hu)