A McHale klasszikus családi vállalkozás Írországban, mezőgazdasági gépeket gyártanak. A cég alig néhány évtizede létezik, de a család két tagja, az alapítók ma is részesei a cég irányításának. Egyikük a fejlesztéssel, másikuk a marketinggel foglalkozik.  Kevés híján tíz éve megvetették lábukat Magyarországon is. Az egykor neves, majd kiürült Mezőgép Vállalat szolnoki gyártelepére vetettek szemet, megvásárolták és az itt korábban megszerzett helyi szaktudást ötvözték a sajátjukkal. Mára a virágzó üzlet részese a szolnoki gyártelep is.

mch1

Hogy jól megy a MCHale-nek a nehéz időkben is, arra bizonyíték, hogy eleddig minden esztendőben bővült a termelés, az árbevétel és a nyereség is, utóbbit jelentős részben fejlesztésre fordítják. Magyarországon élnek a pályázati lehetőségekkel, eddigi fejlesztéseik egy részét abból finanszírozták. Most üzemcsarnok építését határozták el Szolnokon, ehhez pályázták meg az Új Széchenyi-tervben meghirdetett lehetőséget, amiben az építésen kívül technológiai fejlesztés is helyet kapott. A pályázatot kedvezően bírálták el, a kilencszázharminc milliós beruházás felét a pályázaton elnyert forintokból fizetik majd. Így azután nem volt akadálya annak, hogy letegyék az új üzemcsarnok alapjait, amin ott volt Kállai Mária a kormánymegbízott, megyei kormányhivatal vezetője, Fejér Andor, a járási hivatal vezetője és Szalay Ferenc szolnoki polgármester is. Ez nem véletlen, hiszen igazán kiemelkedően fejlődő, a vidék hagyományait magáénak tudó, a korábbi tapasztalatokat a maival ötvöző írországi cégről van szó, amelyik tíz év alatt megtízszerezte árbevételét, tavaly ez több volt tizenegy milliárd forintnál. Az idén még ezt is túl szárnyalják majd.  Termékeiket a világ öt kontinensén vásárolják, éves teljesítőképességüket már jó előre lekötik a megrendelések. Kállai Mária a bizalmat értékelte, amivel az ír családi vállalat a szolnokiakra és az országra tekint, hiszen itt fejlesztenek, itt építenek. Szalay Ferenc polgármester megköszönte azt a vállalkozói kedvet, amivel a cég újraéleszti a nagy hagyományú mezőgazdasági gépgyártást és ennek révén hozzátesz egy tekintélyes építőkockát a helyi ipar föltámasztásához, ami az évek alatt szinte megszünni látszott. Újabban azonban a megtelepedett nemzetközi cégek rendszeresen fejlesztenek, építenek, beruháznak a térségben. A McHale Hungária Kft ügyvezető igazgatója, Kiss Tamás a kezdeti nehézségek leküzdéséről szólt, arról, hogy évek kellettek, míg a korábban megtorpant Mezőgép alapjain egy új és világszínvonalú céget fölépíthettek. A ma sikere a tegnap gondos előkészítő munkája, a folyamatos innováció, a töretlen fejlesztés – mondta az ügyvezető.

Az új üzemcsarnok ötezer négyzetméterén a mai alapkő letételt követő alig több, mint egy év múltán elkezdődhet a termelés. Ez legalább hatvan közvetlen és harminc közvetett új munkahelyet jelent majd.

HZ

SHARE