A telefon tolvajok gyakran a kisdiákok mobilját nézik ki maguknak, tegyünk meg minden tőlünk telhetőt gyermekünk és telefonja védelmében!

Az elmúlt években rendkívüli módon megnőtt a mobiltelefon-használat. A használók között egyre több az általános iskoláskorú gyermek. Tanév kezdetekor sok kisdiák kap szüleitől mobiltelefont. Napjainkban azok a szülők is megveszik gyermekeiknek a mobilt, akik eddig mereven elzárkóztak ettől. Talán azért változott meg a szokás, mert a szülők úgy vélik, a készülék segítségével „nyomon követhető” a gyermek mozgása.

Amennyiben valóban úgy döntünk, hogy gyermekünket a tankönyvek mellett egy mobilkészülékkel indítjuk iskolába, akkor törekedjünk arra, hogy a pénztárcánkhoz mérten olcsó legyen a készülék, hiszen az leeshet, eltörhet és el is lophatják. Sajnos az elmúlt évek adatai és tapasztalatai azt mutatják, hogy több mobiltelefon-lopás történik az iskolákban. A besurranó tolvajok mellett sokszor maguk a diákok lopják el egymástól értékeiket. Mindezek mellett az iskola épületén kívül is eltulajdoníthatják a készülékeket gyermekeinktől.

A mobiltelefonok könnyű és vonzó célpontok a tolvajok számára, mindenképpen fontos tehát, hogy gyermekeinket figyelmeztessük a
következőkre:
– Az iskolában legyen zsebben, még inkább a táskában, kikapcsolt állapotban a telefon (amúgy sem lehet bekapcsolva tanítás alatt). Így abban az esetben sem felejtődik a padban, ha „vándorol” az osztály.
– Testnevelés óra alkalmával egy kijelölt, lehetőleg zárható helyre tegyék a tanulók a mobiljaikat (pl: tornateremi szertár szekrényébe, asztalfiókjába), ne maradjanak azok őrizetlenül az öltözőkben.
– Nyilvános helyen javasolt a mobil zsebben tartása, vagy nyakba akasztva a ruha alatti viselése.
– Ha idegen kéri kölcsön a gyerektől a mobilt egy „sürgős hívás” erejéig, ne adja neki oda. (Amennyiben az idegen fellépése és magatartása fenyegető, durva, erőszakos, akkor a mobiltelefon átadása ajánlott, hiszen a gyermek testi épsége sokkal fontosabb!!!)
– A gyermek ne mutogassa készülékét, ne kérkedjen mobiljával, nehogy ez keltse fel a figyelmet a megszerzésre.
– A készülék bekapcsolása kódhoz legyen kötve, használaton kívül legyen kikapcsolva a telefon. Kártyás készülék esetén a szolgáltató által nyújtott lehetőségek közül a lehető legkisebb összeggel töltsük fel a telefont.
– Egyre több telefon esetén van lehetőség a SIM kártya kóddal való aktiválásán túl ún. telefonzár alkalmazására, amely további védelmet nyújt az illetéktelen használóval szemben. (Vásárláskor kérjünk információt erre vonatkozóan.)
– A hívószám mellett célszerű feljegyezni az IMEI számot, mely a készülék azonosítószáma. (Az IMEI számot a *#06# kombinációval lehet megjeleníteni vagy az akkumulátor alatti matricán lehet leolvasni.)

Kedves Szülők!
Végezetül arra szeretnénk kérni Önöket, hogy a gyerekek közötti versengést ne gerjesszék, fokozzák az egyre drágább készülékek megvásárlásával. Az olcsóbb „szürke kis mobil” – a célnak bőven megfelel – talán nem kelti fel annyira a tolvajok figyelmét, mint a csili-vili, nagyon okos, mindentudó társai.

JÁSZ-NAGYKUN-SZOLNOK MEGYEI
RENDŐR-FŐKAPITÁNYSÁG
BŰNMEGELŐZÉSI OSZTÁLY
5000 Szolnok, Baross G. út 39.
Telefonszám: 56/501-654, Fax: 56/501-600