Ösztöndíjban részesülhetnek a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű, elsősorban roma tanulók annak az uniós projektnek köszönhetően, amelyet a Nemzeti Munkaügyi Hivatal (NMH) és konzorciumi partnerei valósítanak meg – közölte az NMH az MTI-vel.

A hivatal az Országos Roma Önkormányzattal, a Roma Nemzetiségi Kulturális és Foglalkoztatási Módszertani Intézményhálózattal, az Oktatási és Továbbképzési Központ Alapítvánnyal, valamint a Budapesti Kereskedelmi és Iparkamarával közösen valósítja meg az “Út a szakmaválasztáshoz” című kiemelt projektet, összesen közel 6 milliárd forint keretösszegből.

A magyar kormány és az EU társfinanszírozásával megvalósuló kiemelt projekt célja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű – elsősorban roma – tanulók felzárkózási esélyeinek növelése. A program keretében az oktatási esélykülönbségek csökkentését és az iskolai lemorzsolódás mérséklését a tanulóknak nyújtott ösztöndíj, valamint mentori, továbbá pályaorientációs szolgáltatások biztosításával kívánja elérni a Nemzeti Munkaügyi Hivatal által vezetett konzorcium.

A távlati cél az, hogy mintegy 6000 gyermek kapcsolódjon be sikeresen a szakképzésbe, és szerezzen piacképes szakmát – olvasható a közleményben.

Az ösztöndíjra a 2013/2014-es tanévben az általános iskola hetedik és nyolcadik osztályában tanuló hátrányos, illetve halmozottan hátrányos helyzetű diákok pályázhatnak. A támogatás összege a féléves tanulmányi eredménytől függően változik. Az ösztöndíjat a tanulók két tanéven keresztül, vagy hetedik-nyolcadik osztályban, vagy pedig nyolcadik osztályban és a szakiskola-szakközépiskola első évfolyamában kaphatják meg. A fiatalok az anyagi támogatáson kívül mentori fejlesztésben és pályaorientációs szolgáltatásban is részesülnek.

A mentori pályázati felhívásra és a tanulói ösztöndíjpályázatra a projekt első szakaszában, 2013. december 14-ig jelentkezhetnek az Észak-magyarországi, az Észak-alföldi, a Dél-alföldi, a Közép-dunántúli, a Nyugat-dunántúli és a Dél-dunántúli régióban élő diákok és az elhivatottságot érző pedagógusok.

Bővebb információ és a jelentkezéshez szükséges dokumentáció a www.munka.hu honlapon érhető el a közlemény szerint.

SHARE