Tematikus nappal emlékezik a Kossuth Rádió hétfőn a 60 évvel korábbi 6:3-as londoni magyar győzelemre, egyebek mellett délután újra “közvetítik” az évszázad mérkőzését.

6-3_fotó

Pásztor Zoltán, a Kossuth Rádió intendánsa, csütörtöki, egy kőbányai sportpályán tartott sajtótájékoztatóján elmondta, az angol-magyar mérkőzés pont abban az időben, negyed négy után nem sokkal kerül ismét adásba, és 1953 után most először ismétlik meg teljes egészében.

Elmondta, színes kínálattal állítanak emléket a 60 évvel korábbi mérkőzésnek; a nap folyamán megszólaltatják majd mások mellett Grosics Gyulát, a legendás csapat kapusát és Buzánszky Jenő hátvédet.

A műsorban hallhatják majd Szepesi György rádiós sportkommentátor által Londonban készített interjúkat, és azokat az eredeti felvételeket is, amelyeket akkor a BBC munkatársai vettek fel a mérkőzés után.

Közölte, a műsorokból kiderül majd az is, mit jelent, mit ad a mai fiataloknak a csapat, és annak tagjai, vannak-e fiatalok, akiknek ma is ők a példaképeik, vannak-e akiknek miattuk indult el sportkarrierjük.

A Kossuth Rádió intendánsa arról is beszélt, szeretnék, ha minél többen hallgatnák meg a mérkőzést, ezért felvették a kapcsolatot a külhoni magyarokkal, továbbá a kezdeményezés mellé álló sport államtitkárság is erre hívta fel a magyarországi egyesületeket és klubokat.

Elmondta, Buzánszky Jenő javaslatára hirdették meg a csütörtöki programot beharangozó sajtótájékoztató színhelyéül a kőbányai Liget grundot, ahol a bejelentés idején iskolás csapatok mérkőzései, a “Kőbányai 6:3 Kupa” zajlott. Pásztor Zoltán jelezte, Buzánszky Jenő azért a X. kerületet javasolta, mert úgy látja, “ma ott az igazi a sportélet”.

A sajtótájékoztatón György István (Fidesz) főpolgármester-helyettes arról beszélt, hogy a gyerekeknek a korábbi évtizedekben egyre szűkültek a lehetőségeik a sportolásra, ezért ezen változtatni kell.

Hozzátette: erre nem csak az egészségnevelés miatt van szükség, hanem azért is, mert a nemzet kiemelkedő teljesítményre képes, ezt jelzi az is, hogy Magyarország olimpiai éremteljesítménye – az egyes országok lélekszámát tekintve – messze felülreprezentált.

Szerinte a 6:3 ma is töltést ad a magyar labdarúgásnak, de szavai szerint nem szabad csak a múltból élni, ezért fontos feladat az új generációk képzése.

Kovács Róbert, a X. kerület polgármestere arról beszélt, Kőbánya méltó hely a 6:3-as mérkőzésre való emlékezésnek. Elmondta, az elmúlt években a kerületben több mint 12 ovi-focipályát adtak át, és ma már négy iskola udvarán van műfüves pálya, továbbá jégpályát avattak, most pedig kosárlabda csarnokot építenek.