A csütörtök délutáni sajtótájékoztatóval megkezdődött a Túrkeve Kupa programja, s egyben az idei terepralis szezon. A versenyszervező Csató Attila és a versenyzőket képviselő Sebestyén Sándor mellett olyan illusztris vendégek is tiszteletüket tették a szolnoki polgármesteri hivatal dísztermében tartott eseményen, mint Benyó Miklós, az MNASZ elnöke, Endrei Katalin az MNASZ elnökségi tagja, valamint Sasvári Sándor és Budai Ferenc szakágvezetők. A házigazda Szolnok városa nevében Szabó István alpolgármester üdvözölte a megjelenteket.

tr

„Szolnok a sportok városa, s bár eddig a technikai sportok kevésbé képviseltették magukat a helyi kínálatban, péntektől ez megváltozik,” – hangzott el az alpolgármester köszöntőjében. Benyó Miklós, az MNASZ elnöke elmondta, nagyon örül, hogy a két szakág, a tereprali és az autókrossz együtt rendez versenyt, és mivel ismeri a környéket, biztos benne, hogy ha az időjárás is engedi, nagy csatákat láthatunk majd a pályán. Endrei Katalin arról beszélt, hogy az MNASZ-ben lezajlott globális szemléletváltás részeként decentralizáltabbá szeretnék tenni az autósportot, minél több vidéki nagyvárost is bevonni a sportág vérkeringésébe, s ennek mintegy első állomása az itteni rendezvény.

Sasvári Sándor, az MNASZ Terep-rallye szakágának vezetője a szakág idei terveit ismertette. Mint elmondta, a versenynaptárban nyolc esemény szerepel, melyek közül kettő CEZ-futam, egy pedig a Világkupa állomása is egyben. Budai Ferenc, az Off-Road szakág vezetője arról beszélt, hogy a terepralisoktól jött a közös rendezvény ötlete, s miután sikerült összeegyeztetni az időpontot, a terepesek még a túrkevei autókrosszpályán is versenyezhetnek a hétvége során.

A verseny szervezőbizottságának vezetője, Csató Attila szerint mivel nyílt a magyar bajnokság, a hazai élmezőnyön kívül a lengyel, cseh és szlovák pilóták is szeretnék megkaparintani a magyar bajnoki elsőséget, és olyan autókkal látogatnak el a Túrkeve Kupára, amelyekre oda kell figyelnie a magyaroknak. A versenyzők nevében Sebestyén Sándor arról beszélt, hogy számára nagy öröm, hogy megmutathatja szűkebb pátriáját a versenyzőtársaknak, akik a pályákon túl a helyi specialitásokat is megízlelhetik, hiszen a szervizparkban egész hétvégén vendégül látja a csapatokat.

A rajtceremóniára 16 órakor Szolnokon, a Tiszai Hajósok terén kerül sor, ezután egy 17 kilométeres prológgal melegítenek a versenyzők. Szombaton öt szelektív, összesen közel 250 km mért szakasz vár a mezőnyre, vasárnap újabb három szelektív után hirdetnek eredményt. Az ünnepélyes díjkiosztóra vasárnap délután 16 órakor a Tiszai Hajósok terén kerül sor.

További információk a versenyről:
www.terep-rallye.hu
https://www.facebook.com/turkevekupa
www.tereprali.com