Kétnapos kerékpáros emléktúra indult pénteken Kistarcsáról Recskre figyelemfelkeltő szándékkal és azzal a céllal, hogy támogatókat találjanak az egykori kistarcsai internáló táborba tervezett emlékhely létrehozásához – tájékoztatta az MTI-t a társszervező Kistarcsai Internáltak Emlékéért Alapítvány elnöke.

Vass Ferenc elmondta: a várossal közös kezdeményezés, valamint az Áder János köztársasági elnök fővédnökségével zajló rendezvény célja, hogy a kistarcsai volt internálótábor épületében emléket állítsanak a diktatúra áldozatainak.

Az alapítvány elnöke úgy fogalmazott: olyan intézményt kívánnak létrehozni, amely több, mint egyszerű múzeum. Könyvtár és interaktív bemutatóterem, melynek legfőbb küldetése a felnövekvő nemzedékek oktatása, például rendhagyó történelemórák szervezésével. Feladatuknak tekintik a kapcsolódó dokumentumok, tárgyak gyűjtését, feldolgozását és kiállítását is – mutatott rá Vass Ferenc.

A tavaly létrejött Kistarcsai Internáltak Emlékéért Alapítvány célja, hogy adományokat gyűjtsön a múzeum kialakítására és berendezésére, előadásokat, kulturális rendezvényeket tartson. Együttműködésre törekednek a kommunizmus áldozatait tömörítő valamennyi szervezettel.

“A szögesdrót összeköt minket!” jelmondattal meghirdetett mostani kerékpáros emléktúrával a megvalósításhoz keresnek támogatókat, a két nap során számos településen megállnak. Érintik egyebek mellett Hatvant, ahol megkoszorúzzák Boldog Meszlényi Zoltán (Hatvan, 1892 – Kistarcsa, 1951) magyar vértanú püspök emléktábláját, illetve Hortot, ahol a kitelepített Eszterházyak előtt is tisztelegnek az emlékükre állított kopjafánál.

Az utolsó állomás Recsk, ahol átadják az alapítványi zászlót, és koszorút helyeznek el a volt internáló tábor területén. A kistarcsai emlékhely kialakításáról olvashatnak a www.kistarcsaiemlekmuzeum.hu oldalon, ahol többek között a tábor története is megtalálható.