Nem két film egy-egy jelenetére utalnak a fentiek, hanem a Múzeumok Éjszakája egy-egy debreceni és szolnoki helyszínére, ahol június 21-én európai különlegességek és graffitik várják a látogatókat.

IMGP4443

Szolnokon is több érdekesség várja a látogatókat. A Graffiti Ház és Kortárs Művészeti Központ hazánk egyetlen graffitire specializálódott művészeti intézménye, Szolnok VII. kerületének egy szélforgókkal és orientális szimbólumokkal díszített épületében kapott helyet, ahol kultúrák, generációk és életfelfogások adnak egymásnak randevút. Itt Fába vésett kreativitás címmel Bódi Ferenc fafaragásait tekinthetjük meg a művész tárlatvezetésével, de részt vehetünk tréfás vetélkedőn is, melyben arra kérdeznek rá, hogy mi lehet közös egy amerikai Sikoly-maszkban és egy szovjet Kalasnyikovban. Valószínűleg mindenki a hidegháborúra asszociálna elsőre, de a játék valós célja az emberiség megmentése egy esetleges galaktikus inváziótól.

Kicsit távolabb, Debrecenben a Déri Múzeum ismét a MODEM-mel és a Református Kollégiummal közös, kedvezményesen váltható belépőjeggyel várja látogatóit Szent Iván éjjelén, délután 16 órától egészen éjjel 2-ig. Ezen az éjszakán láthatja a közönség először az Európában is egyedülálló kora középkori vassisakot. Az egyetlen vasdarabból kovácsolt, aranyozott bronzlemezekkel díszített, XI. századi sisakhoz hasonló mindössze fél tucat található az egész világon. A Déri Múzeum elkészítette a sisak másolatát, hogy a vállalkozó szelleműek felpróbálhassák. Ezen kívül állandó és időszakos kiállítások, gyerekprogramok, tárlatvezetések, koncertek, kézművesek vására, állatsimogató, filmvetítések és haditorna-játék is várja az érdeklődőket.

Múzeumok Éjszakája az egész országban
Szent Iván éjhez igazodva 2014. június 21-én több százezer ember egyetlen éjszakára – a hagyományoknak megfelelően este 18 és hajnali 2 óra között – birtokba veheti Magyarország több mint 300 múzeumát és kiállítóhelyét. Az intézmények több mint 4000 programmal – többek között koncertekkel, divatbemutatókkal, kézműves foglalkozásokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel – várják az érdeklődőket.
A Múzeumok Éjszakáját 2014-ben Budapesten tizenkettedik, vidéken pedig tizedik alkalommal szervezi meg az Emberi Erőforrások Minisztériumának Kultúráért Felelős Államtitkársága. Idén – az eddigi aktív részvételre és a regionális szinten megvalósuló turisztikai fejlesztésekre való tekintettel – Debrecen, Kecskemét, Szolnok, Kaposvár-Szenna, Pécs, Hatvan-Gyöngyös, Sopron, valamint Sárospatak-Sátoraljaújhely úgynevezett kiemelt helyszínként kapcsolódik be a programsorozatba. A szervezők ebben az évben más szempontból is kiemelt figyelmet fordítanak a vidéki helyszínekre. A régióban megrendezendő programok népszerűsítésében szakmai partnerként a Magyar Turizmus Zrt. is együttműködik a vidéki kiállítóhelyekkel: a Múzeumok Éjszakájára eső hosszú hétvégére a szálláshelyek kedvezményes csomagajánlatokkal várják a kulturális programok iránt érdeklődő, az ország többi részéből érkező turistákat.