A város napjának ünnepe már pénteken elkezdődött és tart valójában hétfőn estig. Szombaton az ünnep igazi fénypontja volt a városközpontban az Agóra kapunyitása. Tömérdek ember gyűlt össze a művelődési központhoz csatlakozó új épület előtti téren, ahol a fémtoronyban lévő harangsípokon együtt hallgatták a Jászkunsági gyerek vagyok…kezdetű népdal hangjait. Az épületszárnnyal szemben fölállított színpadon a Szigligeti színház igazgatója, a Kossuth-díjas Balázs Péter mondott méltató szavai között fontos volt, hogy egy újabb közösségi térnek nevezte magát az építményt és a körülötte lévő új valóságos szabad teret is. Azzá vált már a Kossuth tér, a Tiszai hajósok tere és most itt egy újabb, a kultúra tere – mondta a direktor a város fejlődését fölsorakoztató mondandója részeként.

IMG_4941

Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere dicsérte az épület megálmodóját,  a szolnoki Álmosdi Árpádot és a kivitelezőt, amelyik egy megyeszékhelyi cég.

-Szolnoki tervező, szolnoki kivitelező: ez a szolnokiság bizonyítéka. Méltó környezetbe került az Agóra, mintegy példát mutatva, hogy lehet hasznos is a modern épület, de példa is. Hogy ez mennyire igaz: a mára elavult és meglehetősen kopott Pelikán szálló tulajdonosa a megújítás mellett döntött – mondta Szalay. – A munkák hamarosan kezdődnek.

Szolnokot a második magyarországi vasútvonal 1847. szeptember elsején érte el, ekkor gördült be az indóházhoz az első gőzmozdony vontatta szerelvény. Ez hozta a város életébe a fejlődés lehetőségét, amivel Szolnok akkor élni tudott – említette a múltat a polgármester. A rendszerváltás után a város gazdasági élete tökéletesen széthullott, tízezrek kerültek az utcára. Az itt élőknek mindig kétannyit kellett teljesítenie, mint a más vidékeken élőknek, de abból a válságból is kiverekedte magát Szolnok, hiszen az ipari parkban világcégek telepedtek meg, számtalan munkahelyet teremtve és szinte folyamatosan bővülve.

– Ez a ház, az Agóra a közösségé, a szolnokiaké. Talán már kevesen tudják, hogy miért a pelikán a város jelképe. Azért, mert az a madár a szárazság idején önnön vérével táplálja fiókáit, az önfeláldozás mintaképe. ahogy a szolnokiak is: mindig talpra álltak, mindig újrakezdték, nem adták meg magukat. Közös munkánk gyümölcse az épület , egyben közösségi helyünk is, ahol időt szakíthatunk a kultúrára, de a tartalmas beszélgetésekre is – mondta lapunknak Szalay Ferenc polgármester.

IMG_4950
Szabó György szobra: Curriculum vitae

A főbejárat előtt leplezték le Szabó György bronzszobrát, amelyik a Curriculum vitae címet kapta. Az új épületet az ökumené jegyében a történelmi egyházak képviselő jelenlétében Máthé György esperes áldotta meg, majd a szalag átvágás után a közönség birtokába vette azt.

(A város napján készült fotóink lejjebb megtekinthetők)