Borongós idő volt, de sokan összegyűltek Szolnokon, a Szentháromság téren, hogy részesei lehessenek Boldog Sándor István szobra leleplezése ünnepének. Máthé György esperes plébános sokat tett azért, hogy az addig csak az egyház mártírjaként ismert szalézi szerzetes élete és tragédiája a város mindennapjainak része lehessen. Sándor István egyszerű munkásember volt, de később a szalézi rendben is szolgált, majd nyomdászként a fiatalok egyházi nevelését vállalta a Rákosi rendszer terrorja idején. Elfogták, börtönbe vetették, majd koholt vádak alapján elítélték – hitét az erőszak ellenére sem volt hajlandó megtagadni -, és 1953 júniusában kivégezték. Boldoggá avatása hosszú előkészítés után alig néhány hónapja fejeződött be.

IMG_5069

Sokak összefogása kellett ahhoz, hogy a szobor elkészüljön, hogy a város napján a laikus és a hívő közösség elé kerülhessen. Sándor István élete és hite nem csupán az egyház példaképe, de az egész városé is – emlékezett a köszönet szavaival az esperes. Az adományok mellett természetesen a katolikus egyház és a város is  támogatta a Pogány Gábor Benő szolnoki szobrász megálmodta egész alakos szobor elkészültét.

IMG_5075

Szalay Ferenc polgármester az erős hitéletet a város fontos szellemi részévé válását üdvözölte, hiszen a vallás gyakorlása évtizedek át bűnnek számított Szolnokon és az országban is. Csak a szellemi görcsök lazulása után eszmélkedhetett az ország és a megyeszékhely is, hogy hány és hány, addig ismeretlenségben tartott nagyság élt, tevékenykedett a szűkebb és tágabb pátriáért. Szolnok nagyszerű emberek otthona volt a múltban is, hogy csak Hubay Ferencre, a város első polgármesterére gondoljunk, aki elindította az addig nagyközség várossá válását vagy Boldog Sándor Istvánt, aki törhetetlen hitével a mártíromságot választotta a megalkuvás helyett. Ma is vannak nagyságaink, az a dolgunk, hogy amikor fejet hajtunk elődeink előtt, rájuk is gondoljunk, életükben becsüljük meg őket – mondta Szalay Ferenc polgármester.

A szobrot az egyházak képviselői és a tisztelők előtt Varga Lajos váci segédpüspök szentelte meg. (Fotógalériánk lentebb látható.)

 

 

 

 

 

 

.