Az 1965 és 1975 közötti erdélyi magyar művészetet bemutató kiállítással nyitotta meg szerda este új sepsiszentgyörgyi kiállítótermét az Erdélyi Művészeti Központ (EMŰK).

 Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a Felezőidő 2. Erdélyi Magyar Művészet 1965 - 1975 között című kiállítás megnyitóján az Erdélyi Művészeti Központban Sepsiszentgyörgyön
Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke a Felezőidő 2. Erdélyi Magyar Művészet 1965 – 1975 között című kiállítás megnyitóján az Erdélyi Művészeti Központban Sepsiszentgyörgyön

Az EMŰK hatodik kiállítását – melynek Felezőidő 2 a címe – egy olyan teremben rendezték be, ahol 25 évvel ezelőtt a román politikai rendőrség, a Securitate lehallgatóközpontja működött. Mint Antal Árpád, Sepsiszentgyörgy polgármestere elmondta, optimista megközelítésben a demokratizálódás eredményének tekinthető, hogy a kultúra elfoglalta a lehallgatóközpont helyét. Hozzátette: a realista megközelítés az, hogy ma kisebb a lehallgatókészülékek helyigénye.

Az RMDSZ-elnöki minőségében bejelentett Kelemen Hunor romániai kulturális miniszter a dolgok helyes rendjének tekintette, hogy a magyarság az elmúlt időszakban intézményeket alapított, és ezek sorában létrehozta az Erdélyi Művészeti Központot is. Megemlítette, hogy a kiállított művek olyan időszakban készültek, amikor Románia a sztálinista diktatúrából a Ceausescu-diktatúrába csúszott át, de a kettő között, “egy lélegzetvételnyi” időszakban a művészek azt gondolták, hogy valami új kezdődik.

Kelemen Hunor kijelentette, hogy az EMŰK-nek középtávon olyan intézménynek kell lennie, amely a kiállítások szervezése mellett “a helyére teszi” az erdélyi magyar képzőművészet száz esztendejét a Kárpát-medence magyar kultúrájában.

Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke köszöntőjében a kulturális diplomácia feladatának nevezte a magyarok által megteremtett kulturális erőtér megerősítését. Hozzátette, hogy interaktív kulturális erőteret kell létrehozni. Példaként a mobilhálózatok interaktív terét említette, amelyre fel is lehet tölteni, és le is lehet tölteni tartalmakat.

“Most innen Erdélyből a magyar képzőművészet csodálatos alkotásai töltődnek fel a magyar kulturális felhőbe, és bízunk abban, hogy sokak számára letölthetővé válnak ezek az egyedülálló értékek” – jelentette ki Németh Zsolt.

A külügyi bizottság elnöke politikai üzenetet is megfogalmazott. Kijelentette, Magyarországnak lesz ajánlata Románia számára arra a korszakra, amikor lezárul a romániai választási kampány, és új államelnök foglalja el a hivatalát Bukarestben. Hozzátette, ez olyan ajánlat kell, hogy legyen, amelyikre lehet majd építeni, és amelyik élvezi a magyar társadalomnak és a magyar nemzet egészének a támogatását.

Baán László, a Szépművészeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója a kiállításmegnyitón jelentette be, hogy 2015 tavaszán az általa vezetett intézményekben megrendezik az 1920 és 1990 közötti erdélyi magyar művészet átfogó kiállítását.

A Felezőidő 2 – Erdélyi Magyar Művészet 1965 – 1975 között című sepsiszentgyörgyi kiállítás november 16-ig tekinthető meg.