Navracsics Tibor szakmai felkészültségének és az alapvető európai értékek iránti elkötelezettségének köszönhetően “az egyik legjobb teljesítményt nyújtotta” az Európai Parlament szakbizottságai előtt tartott biztosjelölti meghallgatások során – áll a Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportjának szerda esti közleményében.

Navracsics Tibor – írták a magyar néppárti EP-képviselők – “magabiztosan és a szakterület iránti személyes elkötelezettségéről tanúbizonyságot téve beszélt az ifjúsági, oktatási, kulturális és uniós polgársági területeket magába foglaló biztosi portfólióval kapcsolatos terveiről, elképzeléseiről”.

A biztosjelölt elképzelései – tették hozzá – teljesen összhangban vannak az uniós értékekkel és az Európai Néppárt célkitűzéseivel.

Navracsics Tibor egyértelműen megmutatta, hogy igazi európai – értékelte a magyar EU-biztosjelölt szerda esti meghallgatását Sabine Verheyen, az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottságának néppárti koordinátora.

A jobbközép, kereszténydemokrata pártcsaládhoz tartozó politikus az oktatási, kulturális, ifjúsági és európai polgársági tárca irányítására kompetens, felkészült jelöltnek nevezte Navracsics Tibort.

Mint közleményében hangsúlyozta, a magyar jelöltnek már az írásban feltett kérdésekre adott válaszaiból is kitűnt a posztra való alkalmassága, valamint az, hogy “teljes mértékben elkötelezett az európai értékek és normák mellett”.

Az EP néppárti frakciója különösen üdvözli a biztosjelölt azon szándékát, hogy korszerűsítse az oktatási rendszert – emelte ki Sabine Verheyen.

A meghallgatás során – állapította meg a néppárti koordinátor – Navracsics Tibor világossá tette: azért mondott le magyar miniszteri tisztségéről, hogy teljes erejével az európai biztosi funkcióra összpontosíthasson.

Sabine Verheyen szerint ezért “nagyon sajnálatos, hogy az európai biztosi képességeiről szóló vitát a magyar országos politikáról folytatott vitatkozás uralta”, és azok a képviselők, akiknek ez betudható, “nem tanulták meg a leckét”, hiszen – érvelt a koordinátor – a médiaágazat nem tartozik Navracsics Tibor uniós portfóliójába.

Erről Günther Oettinger biztost kellett volna hétfőn kérdezniük – jegyezte meg a néppárti EP-képviselő.

Az illetékes EP-szakbizottság frakciókoordinátorai csütörtökön ülnek össze, hogy értékeljék Navracsics Tibornak a bizottsági meghallgatáson nyújtott teljesítményét.