Csaknem 300 festőművész alkotásaival várja a közönséget hétfőtől november 2-ig Budapesten és vidéken a 13. alkalommal megrendezett Magyar Festészet Napja (MFN) eseménysorozat.

A Magyar Festészet Napja 2002-ben indult a XI. kerületben, akkor még a Feneketlen-tó körüli, egynapos fesztiválként – idézte fel a rendezvénysorozat hétfői budapesti sajtótájékoztatóján Bráda Tibor, az MFN Alapítvány elnöke.

Verebes György, az alapítvány alelnöke hangsúlyozta: a képzőművészet ma már rengeteg formát ölthet, és bátran nyúl a legmodernebb médiumokhoz is, a festészet jelentősége azonban továbbra is kiemelkedő. Mint emlékeztetett, az MFN-t minden évben a festők védőszentje, Szent Lukács napja (október 18.) körüli időszakban rendezik meg.

Verebes György kiemelte többek között a pénteki Festészet Ünnepe eseményeit; ekkor kilenc képzőművészeti esemény várja az érdeklődőket a XI. kerületi Bartók Béla úton. Elmondása szerint szombaton ismét gazdag programmal csatlakozik Szolnok is, a Szolnoki Galériában például a 115 tagot számláló Szolnoki Képzőművészeti Társaság a folyó tematikára épülő tárlattal vesz részt a fesztiválon, de a városban képzőművészeti filmfesztivált is tartanak.

A Bálnában rendezik meg vasárnaptól az MFN fő rendezvényének számító, Élő magyar festészet című tárlatot, amely három generáció mintegy 150 alkotójának munkáit vonultatja fel. Hagyományosan ekkor adják át a fesztivál díjait is, melyeket idén Verebics Ágnes, Gerber Pál és Molnár Sándor vehet át.

Doncsev András, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap kulturális főszerkesztője, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke hozzátette, hogy a Magyar Festészet Napjához a közmédia is saját díjjal csatlakozik, melynek nyerteséről, Balogh Gyula festőművészről portréfilm készül.

A Duna Televízió volt a kezdetekkor az MFN egyik legnagyobb médiatámogatója, majd 2011-ben a megújult közmédia is a rendezvény mellé állt, így az idei események is nyomon követhetők a közmédia csatornáin. A Kossuth rádió például tematikus nap keretében foglalkozik a magyar festészettel, este pedig a Dunán Csontváryra emlékezve vetítik a Jelenések egy festő életéből című magyar tévéjátékot – közölte Doncsev András.

Bán Teodóra, a Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője a Magyar Festészet Napja és a jelenleg is zajló CAFe Budapest kortárs művészeti fesztivál közötti együttműködésről beszélt, kiemelve a vizuális művészetek fontosságát, Szabó Magda, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója pedig a társművészetek bekapcsolódásáról ejtett szót. Beszámolója szerint a társulat tagjaival Budapesten és Szolnokon is találkozhatnak a fesztivál látogatói, Eöri Szabó Zsolt fotómű­vész képei pedig a Nemzeti Színház arcait mutatják be a Bálnában.

A rendezvénysorozat részletes programját a http://festeszetnapja.hu honlapon találhatják meg az érdeklődők.

SZOLNOKI PROGRAMOK

Az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ (Hild tér 1.) átriumában december 15-ig naponta 10.00 és 18.00 óra között folyamatosan látogatható Verebes Györgyfestőművész, a Szolnoki Művésztelep művészeti vezetőjének „Titánok csarnoka” című kiállítása. A tárlaton, melyet 2014. augusztus 30-án az Agóra átadásának alkalmából nyitott meg Révi Norbert szobrászművész, Verebes György „Alvó titánok” ciklusának válogatott darabjai gyönyörködtetik a művészetkedvelő közönséget.

2014 szeptemberében a Szolnoki Művésztelepen került lebonyolításra – hagyományteremtő céllal – az I. Szolnoki Bronzöntő Szimpózium. A résztvevő szobrászművészek: Baráth Fábián, Boros Miklós János, Gergely Réka, Gilly Tamás, Pogány Gábor Benő, Révi Norbert, Szabó Áron és Szabó György. A szimpózium során született munkákból az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Galériájának külső termében nyílik kiállítás október 15-én, szerdán 16.30 órakor. A nyolc művész nyolcféle szemléletmódját hűen tükröző, hagyományos viaszveszejtéses eljárással készült műveket Szepes Hédi művészettörténész ajánlja a publikum figyelmébe.

Baksai József Munkácsy Mihály-díjas festőművész tárlata szintén az Aba-Novák Agóra Kulturális Központ Galériájában, annak belső termében nyílik ugyanaznap, október 15-én, 17.00 órakor „Limen” címmel. A többnyire mitologikus témájú, sajátos eljárással készült, reliefszerű olajfestményeiről és vegyes technikájú grafikáiról ismert művész kiállítását Verebes György festőművész méltatja az egybegyűlteknek.

A Lóránt János Demeter Munkácsy Mihály-díjas festőművész olajképein, akvarelljein látomásszerűen megjelenő kopár tájak s az e tájban élő groteszk – nem egyszer magányos – figurák furcsa szimbiózisa, és a Lous Stuijfzand képzőművész bronz szobrai által hordozott természet és ember alkotta – olykor lenyűgözően szép, máskor már-már bizarr – formák várják a látogatókat a „Svédasztal” című kiállításon a Szoboszlai Galériában (Jókai út 1.). A tárlatot Boldog Mária nyitja meg október 17-én, pénteken 17.00 órakor.

Monumentális figurák és arcélek, jellé váló betűk és szavak, neutrális terek, egymást szétrepesztő, de a festő akarata-keze által egymásra rétegzett festékfoltok jellemzik Szurcsik József Munkácsy Mihály-díjas képzőművész „Emlékanalízis III.” címet viselő, a Szolnoki Művésztelep – KERT Galériában (Gutenberg tér 12/1.) október 18-án 15,00 órakor nyíló kiállítását. A közönségnek a művekhez való közelebb kerülését Szombathy Bálint képzőművész, művészeti író szavai és az Orbis Zeneműhely játékának hangjai segítik majd, 16.00 órától pedig „Festebéd” várja az egybegyűlteket a hamisítatlan, kötetlen művésztelepi hangulat jegyében.

 „A Vizet látni több annál, mint kutat fúrni, záporban ázni, virágot öntözni, hajót építeni, vagy rettegni az ártól. De ugyanúgy több annál, mint ismerni a vegyi képletét, betéve fújni a kémiai reakcióit és tudni azt, hogy az emberi szervezet túlnyomórészt vízből áll.

A víz, bármilyen formában jelenjék is meg, az égből jön. Eleven erő, összekötő híd a szellem és a holt anyag közt. Lényege a mindenlehetőség. Bármilyen formát magára ölthet. A Víz a Mindenható könnye. Az anyag, ami a Föld, a könnyből kicsapódott só. A könny újra és újra a földre hull, és formát ad neki, és életre kel a Test. A föld halott víz, és a pára a víz feltámadt teste. Ez a vizek alkímiája, és az alkímia nyelve az örök szimbólumok nyelve, a teremtésé. És a művészeté, mert művész az, aki ezt a teremtést nap mint nap megismétli.”

/Részlet Verebes György Ég vize című írásából/

A Szolnoki Képzőművészeti Társaság megalapításának gondolata a fenti sorok szerzőjétől, Verebes György festőművésztől származik. Az immár 115 tagot felvonultató, Szolnokhoz és a Művésztelephez kötődő hazai és külföldi képzőművészeket tömörítő Társaság negyedik éves nagykiállításának megnyitó ünnepségére október 18-án, szombaton 18.00 órakor kerül sor a Szolnoki Galéria (Templom út 2.) nagyszerű tereiben, „FOLYÓ” – a Szolnoki Képzőművészeti Társaság kiállítása 2014. címmel. Az egybegyűlteket Szalay Ferenc, Szolnok Megyei Jogú Város polgármestere és Szemadám György Munkácsy Mihály-díjas képzőművész, a Magyar Művészeti Akadémia Képzőművészeti Tagozatának vezetője köszönti, a tárlatot Nagy T. Katalin művészettörténész nyitja meg. A Társaság az idei évre olyannyira megerősödött és a Magyar Festészet Napja program-sorozaton belül elfoglalt helye is megkívánja, hogy a legnívósabb munkákat ettől az évtől díjakkal jutalmazzák. A megnyitót követően egy életmű-és három szakmai díj kerül átadásra.

A műfajok találkozásának jegyében a budapesti Nemzeti Színház művészei – Bakos-Kiss Gábor, Olt Tamás, Szorcsik Kriszta mv. – előadják a Szőnyi István gondolatainak felhasználásával Verebes Ernő, a Nemzeti Színház dramaturgja által írt, Atlasz Gábor festő- és mozgásművész által színpadra vitt

„Képhalászok” prológus című darabot, melynek zenéjét szerezte és előadja Verebes Ernő és Verebes György.

A rendezvények a Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál társrendezvényeként kerülnek megrendezésre. A Filmfesztiválról bővebben a www.tiszamozi.huweboldalon.

További információ:

Szolnoki Művészeti Egyesület » 5000 Szolnok, Gutenberg tér 12/2. » +36 56 230 605, +36 20 365 01 46  » szolnoki@muvtelep.t-online.hu »www.szolnokimuvesztelep.com