Folytatódik a Kárpát-medencei Magyarok Zenéje (KmMZ) elnevezésű koncertsorozat a határon túli magyar településeken. Október 27-én Beregszászon, másnap Nagyváradon lép fel a Misztrál együttes, valamint Pál István Szalonna és bandája a magyarság találkozóján.

A Stereo Kft. és a Periferic Records 2001 óta szervezte a Határon Túli Magyarok Zenéje koncerteket, amelyek 2008-tól Kárpát-medencei Magyarok Zenéje néven zajlanak. Bartók és Kodály nyomdokait követve úgy gondoljuk, hogy a népzenének, világzenének is ott a helye a színházakban, fényes hangversenytermekben – mondta Böszörményi Gergely koncertigazgató, kiadó kedden az MTI-nek.

Mint felidézte, az idei koncertsorozat szeptember 21-én indult Királyhelmecen, ezt követte 29-én a lendvai esemény. Az október 28-i beregszászi, majd a 28-i nagyváradi állomást november 21-én a magyarkanizsai koncert követi, november 22-én szombaton pedig a Pesti Vigadó dísztermében tartják a budapesti gálát Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége fővédnökségével, Szabó István református püspök egyházi védnökségével.

“Fontosnak tartjuk azt a szolgálatot és missziót, melynek eredményeként a Kárpát-medencében élő magyar közösségek és nemzetiségek egymással békében, harmóniában élhetnek. Ehhez egymás kultúrájának, hagyományainak és szokásainak megismerése, valamint kulturális kapcsolataink javítása és bővítése elengedhetetlen feltétel” – jegyezte meg Böszörményi Gergely. Hozzátette: a határon túli koncerteken a megszólaltatott zene és a közönség sokszínűsége ezt jól igazolta, hiszen együtt érezték összetartozásukat magyarok, szlovákok, románok, svábok, tótok, szerbek, bunyevácok, szlovének és ruszinok.

Kárpátalján, Beregszászon október 27-én a Misztrál együttes, valamint Pál István Szalonna és bandája mellett fellép a BorzsaVári népzenekar. Erdélyben, Nagyváradon október 28-án a két főzenekar mellett a Nagyvárad Táncegyüttes vendégeskedik, november 21-én a vajdasági Magyarkanizsán a Misztrál és a Fonó Zenekart Bakos Árpád és az Ethnokor egészíti ki.

A budapesti KmMZ-gálát november 22-én szombaton 17 órai kezdettel a Pesti Vigadó dísztermében tartják. Fellép Agócs Gergő, Pál István Szalonna és bandája, néptáncos barátai, Kovács Krisztián (pusztinai csángó furulyás és énekes), Szilágyi Szabolcs (koboz), a Tekerős Barátok és a Misztrál együttes.

A szervezők az elmúlt évek során mintegy 15 millió forint értékben adományoztak CD-ket határon túli városok könyvtárainak. Az idei, mintegy 2,5 millió forint értékű CD-adományt a Pesti Vigadóban adják át a határon túli városok küldötteinek.