Az Alkotmánybíróság (Ab) elnökének megválasztása is szerepel az Országgyűlés jövő heti napirendi javaslatai között. A csütörtökön közzétett tervezet szerint erről hétfőn titkos szavazással döntenek a képviselők. A dokumentumban személyi javaslat nem szerepel.

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság jelenlegi elnökének megbízatása 2015. február 24-én jár le, utódját három hónappal korábban meg lehet választani, az Ab tagjai közül.

Gulyás Gergely, az Országgyűlés törvényalkotásért felelős fideszes alelnöke azt mondta az MTI-nek: az országgyűlési törvény alapján minden olyan közjogi tisztségviselő személyére a házelnök tesz javaslatot, amelyet más törvény nem nevesít.

Az Ab-elnök ilyen, ezért Kövér Lászlónak van indítványtételi joga – tette hozzá.

A jelöltet az Országgyűlés elnökének kérése esetén az igazságügyi bizottság meg fogja hallgatni, de döntési jogosultsága nincs a testületnek – jelezte Gulyás Gergely.

Az elnökjelöltről az összes országgyűlési képviselő kétharmadának szavazatával, azaz jelenleg legalább 132 igen szavazattal dönt a parlament; mandátuma 12 évre szól.

A parlament jövő héten háromnapos ülést tart. Határoznak egyebek mellett az egységes elektronikuskártya-kibocsátási keretrendszerről, a központi címregiszter létrehozásáról, az idei költségvetési törvény módosításáról, valamint a bányászatról és a termőföld védelméről szóló törvény módosításáról. A Ház általános vitái között szerepel az egyes egészségügyi és egészségbiztosítási tárgyú törvények módosítása, valamint a magyar zászló és címer napjáról, a hűség falvairól, a közszolgálati médiaszolgáltatásra és a médiapiacra vonatkozó törvények módosításáról, továbbá az üzletek nyitva tartásáról szóló törvény.

Szerdán – jobbikos kezdeményezésre – négyórás vita lehet a Magyarországról történő elvándorlás okairól és a folyamat megállításának lehetséges megoldásáról.