Mindkét sajtótájékoztatón az az ötvenöt millió forint volt a téma, amit egy vállalkozás tervezett fölkínálni a városnak közcélokra és amely sok forintokat a cég a közgyűlési vita láttán-hallatán visszavonta.

Stájok 008

Az egyik tájékoztatót a jobbikos helyi korifeus, Lázár Zoltán tartotta. Ő volt a közgyűlési vita kezdeményezője, ami miatt a nem szolnoki székhelyű cég elállt a közcélú adományozástól. A helyi politikus kézi rajzokat adott az újságíróknak, amivel azt igyekezett bizonyítani, hogy az a bizonyos fővárosi cég érdekes  kapcsolatokkal rendelkezik a megyeszékhelyen és hogy ezekben a kapcsolatokban ugyancsak hulladékgazdálkodással foglalkozó cégek is érintettek, mint a lehetséges ajándékozó. Az is furcsa Lázár szerint, hogy az emlegetett fővárosi társaság miért az OTP szolnoki fiókjánál vezeti a számláját. A papírok szerint – ezt az újságírók nem ellenőrizték – lehetnek olyan személyek, akik korábban Szolnokkal kapcsolatban voltak és olyanok is, akik vállalkozásaik révén ma is kötődnek a városhoz, netán munkát végeznek. Lázár képviselő sajátosnak nevezte, hogy az ötvenöt milliót a pesti cég az Agóra és a Sportcentrum rendelkezésére bocsátotta volna, de az végül a város hulladékával foglalatoskodó cégnél, az NHSz-nél kötött volna ki. Miért nem oda ajánlotta egyenesen? Lázár szerint az egyik szocialista képviselő lényegesen durvábban fogalmazott a közgyűlésben az ügyről, de mert ő nem volt jelen a tájékoztatón, ezt a passzust nem idézzük. A jobbikos helyi politikus azt is mondta a sajtótájékoztatón, hogy amennyiben erről az ügyletről a közgyűlés előtt a polgármester a frakcióvezetőkkel egyeztetett volna, ő bizony nem zárkózott volna el annak megszavazásától. Viszont ez a tájékoztatás nem történt meg, így nem tudta jó szívvel támogatni a szerinte nem helyénvaló pénzügyi akciót. Arra szólította föl a jegyzőt, hogy miután a fővárosi vállalkozás fölajánlotta közcélra a pénzt, azt az ajánlatot vissza csak nagyon súlyos esetben vonhatja, ezért ki kell kényszeríteni, ha szükséges perrel a pénzt. A kérdésre, hogy ha előzetesen tájékoztatják az (egyébként tudott) ügyletről, akkor megszavazza, vajon a közgyűlésben kapott magyarázat után miért nem? Mit sejtett az ajánlat mögött? A helyi politikus visszakérdezett: az újságíró mit sejt mögötte? Az újságíró azt felelte: ő csak kérdez.

Stájok 016

Két órával később Szalay Ferenc polgármester is meghívta az újságírókat egy beszélgetésre. Előbb ismertette magát a meghiúsult ügyletet: valóban volt egy fölajánlás. A pénzt a két szervezet: a Sportcentrum és az Agóra kapta volna, viszont annyival kevesebbet szükségeltetik a költségvetésükhöz utalni. Az így keletkezett többlet kerülhetne a hiánnyal küszködő hulladékgazdálkodó, városi tulajdonú társasághoz. Tény, hogy a cég látta a közgyűlési vitát, amit politikainak minősített, így a fölajánlását nem erősítette meg szerződéssel, hanem azt visszavonta. Bevett gyakorlat, hogy a várossal kapcsolatban álló cégek közcélú fölajánlásokat tesznek, az elmúlt öt évben összesen egymilliárd harminckilenc millió forint értékben.A városvezető a mögötte lévő táblára mutatott: Szolnok az otthonunk. Minden itt élőé – tette hozzá. A képviselők arra tettek esküt, hogy minden erejükkel, képességükkel a város fejlődését, annak érdekeit szolgálják. Lázár képviselő nem először fordul a várossal szembe. Volt már, hogy a futballpálya megújítására szánt összeget Ózdnak utaltatta volna, a város költségvetését sem szavazta meg. Az ötvenöt millió forint mondjuk háromszáz család húsz esztendei tüzelőtámogatására lett volna elég – mondta Szalay. A cég visszalépett, ám Lázár képviselő biztatása a perre alaptalan, hiszen a fölajánlást nem követte és már nem is követi szerződés, ezt a jogász képzettségű képviselőnek illene tudnia. Korábban is voltak viták a képviselő testületben, de a viták után mindig a város érdekét legjobban szolgáló közös döntéseket hoztak. Most nem így van. Lázár képviselő rendszeresen másként dönt. Ezt azonnal be kell fejeznie. Előbb-utóbb el kell számolnia választók előtt is a tetteivel, mert azt a nagy többség látja, hogy közös lakhelyünk fejlődik. Lázár képviselőnek be kell fejeznie a város elleni aknamunkát és együttműködési készségének bizonyításával kell szolgálnia Szolnokot, ahogyan arra föl is esküdött. A város érdekeinek előbbvalónak kell lennie minden pártérdeknél és ezt Lázár képviselőnek is meg kellene értenie. Egyébként pedig minden közgyűlés előtti napon a frakcióvezetők – ahogy tették korábban is – fölkereshetik a polgármestert, hogy egyeztessenek a közgyűlés témáiban. Lázár képviselő még nem kért ilyen találkozót – mondta Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere.