GomBI 005

Csak tessék megnézni ezt a képet! Igyekszik komoly lenni a hölgy, mert kérem szépen tud komoly lenni az életben és a színpadon is. De nem nagyon szeret. Van annyi baj a világban, hogy az ember igyekszik azt elfelejteni és olyanok között lenni, akiket szeret, olyat tenni, amit szívesen tesz. Már a becenév is. Gombi. Nem Gombos Judit színésznő. Persze, nem túl nagy fantázia kellett hozzá akkor, régebben, amikor Gombos Juditra ráragasztották ezt a becenevet. Az ember hirtelen kissé elhízott embert képzel oda. Hát nem. Gombi elmúlt már… annyi, de karcsú, mint a nádszál és huncut mosoly bujkál a szája szögletében. Ahogy ezen a képen is.  Ahogy szinte mindig. Ül a Liliomfi teraszán, háta mögött az imádott színház, vége az évadnak, mindjárt indulnak nyaralni, picit búcsúzkodik is Szolnoktól. Egy időre persze, mert neki már ez a város a fontos. Pesten a pörgés – mondja -, itt meg egy kicsit csöndesebb, emberségesebb a közeg. Szeretek itt, hazajövök – mondja, de azért pesti lány marad, az ember nem hordhat két szívet. Ez az egy tele van a családdal, Szolnokkal, a Szigligetivel, a kollégákkal és Pesttel. Néha mintha nem is volna elég ez az egy szív annyi jó befogadására, mondjuk amikor a közönség már akkor tapsol, amikor színre lép. Pedig még meg sem szólalt. De ahogy megjelenik, ahogy tesz egy gesztust. Az csak ő, senki más. Elkönyveltek karakterszínésznek, komikának – kavargatja limonádéját -, de kaptam lehetőséget a Fekete szárú cseresznyében, meg a Salemi boszorkányokban is, egyik sem komika szerep. Fontosak ezek az új lehetőségek, hogy jobban megismerjenek, hogy elhiggyék: képes vagyok erre is, meg arra is. Az életünk tele tragédiával és komédiával. Látszik rajta, hogy a tragédiákon túlcipeli magát, hogy komédiázhasson, hogy nevettethessen.

Gombi. Aki mindig fölkészül, színpadra nem lépne, ha bizonytalan a szövegben. Ezért nem is bakizik. Szinte soha. A kérdésre, hogy mi lesz, ha nagy lesz, már nagyon régen készen volt a válasz: színésznő. És nem is akart soha más lenni. Ez az ő pályája, ez az ő élete. Szeret belebújni más életébe a színpadon, szereti megmutatni a figurát a közönségnek és ha hagyják, akkor úgy, ahogyan ő szeretné. Nem mindig hagyták, elmúlt – legyint. De Schwajda például, na ő szerette a színészeket! És most Balázs Péter – néz föl mosolyogva Gombi. Nagyon jól összetartja a társaságot, mindenkinek lehetőséget ad színészként, aki abban akar valamit, rendezőként, ha ilyen ambíciók fűtik. Most megint jó színésznek lenni Szolnokon.

A nyár? Irány Toscana nagyfiával és második párjával közös gyermekükkel együtt, aztán még egy kicsi Szlovénia is belefér. Nagy boldogság lesz. Aztán jön vissza, pihen. Majd kezdődik előröl a Szolnok-Budapest túra. A mindennapos színház. Az örökös színház. Az élete folytatódik a világot jelentő deszkákon, jönnek az újabb szerepek, a sikerek. De már semmi sem olyan, mint volt, minden egy kicsit komolyabb, fontosabb. Június közepe óta a Szolnoki Szigligeti Színház örökös tagja. Örökös Gombi. Gombos Judit színésznő.

*****

A Gyöngyösön született színésznő Gór Nagy Mária Színitanodáját végezte el 1985-ben. Ugyan ebben az évben lett a szolnoki Szigligeti Színház társulatának tagja, éppen harminc esztendeje. Ez év, 2015 júniusában örökös taggá választották színházában.

HZ