December harmincegyedikén minden hivatásos tűzoltólaktanyában a „ B” csoport teljesít szolgálatot, ők vigyázzák az emberek biztonságát szilveszterkor. Szolnokon a műveletirányítókkal, a főügyeletessel és a katasztrófavédelmi műveleti szolgálattal egészül ki a csapat, az események, riasztások hozzájuk futnak be, mondhatni, ők mozgatják a szálakat.

DSCF2483

Dékány László tű. alezredes, szolnoki parancsnok délelőtt megköszönte az állomány munkáját, röviden elemezte is az elmúlt esztendőt. Kritikai észrevételek és jövőbe mutató instrukciók egyaránt szerepeltek a mondandójában, amelyet jelképes koccintással zárt.

A konyhából eközben ínycsiklandozó illatok szálltak…

Már előre örülnek az ünnepi menünek a szolnoki hivatásos tűzoltóság tűzoltói. Orjaleves, Stefánia vagdalt, krumplisaláta, rántott hús, és némi otthonról hozott süti szerepel az étlapon. A melegítőkonyhában többen is sürögnek-forognak, érkezik egy tálca finom sütemény, lesz még több is. A hűtőben néhány kölyökpezsgő várja még a szabadulását, bár éjfélkor vélhetően még egy ideig ott is marad, hiszen a szolnoki tűzoltók egy része a Kossuth téren teljesítenek majd szolgálatot, a tűzijáték helyszínét biztosítják két járművel. A megyei igazgatóságon, a laktanya harmadik emeletén, a műveletirányítási ügyeleten Molnár Tibor tű. őrnagy végzi a főügyeletesi teendőket, négyéves kisfiának csak telefonon kíván majd boldog új évet, bár valószínű, hogy a gyerek olyankor már aludni fog. Az ügyeletesek kivétel nélkül gyerekes apák, a család tudja, hogy most a szolgálat az első.

A hangulat jó mindenütt, de mulatságot csak akkor látnak majd a tűzoltók, ha egy félresikerült buli, vagy rosszul elsütött tűzijáték miatt riasztják őket. Erre semmiképp sem vágynak, az ő leghőbb kívánságuk valóban az, hogy békés, boldog új esztendő köszöntsön mindnyájunkra. Fotók: JNSZ MKI