A Fidesz szerint a baloldalt az sem érdekli, hogy a hozzáállásával terrorfenyegetettségnek tenné ki az országot és veszélyeztetné a magyar emberek biztonságát.

A nagyobbik kormánypárt vasárnapi, MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, ugyanazok, akik vasárnap a kormány terrorizmus ellenes javaslata ellen tüntettek, be akarják engedni a bevándorlókat. Ezért nem támogatták sem a határzár építését, sem a bevándorlás szabályainak szigorítását, és azt sem, hogy katonákkal és rendőrökkel védjék a határokat – olvasható a közleményben.

[box type=”shadow” ]Azonnali, gyors reagálást igényel, ha terrorcselekményt követnek el Magyarországon vagy bárhol a világban. A terrorvészhelyzet kihirdetésével ezért kell felhatalmazni a kormányt, aki mást mond, az a magyar emberek biztonságával játszik – mondta a Magyar Időknek adott interjújában Simicskó István honvédelmi miniszter.[/box]

A Modern Magyarország Mozgalom (MoMa) vasárnap az alaptörvény módosítása ellen tartott demonstrációt Budapesten, a Kossuth Lajos téren. A Szükségállapot – most Rád is szükség van címmel szervezett tüntetésen Bokros Lajos, a párt elnöke azt mondta, “a mi öntudatunk, jövőnk nem lehet a diktátor (…) áldozata. Minden körülmények között küzdeni fogunk a szabadságért” – mondta. A pártelnök többször is hangsúlyozta, hogy az alaptörvény-módosítás arról tanúskodik, a hatalom retteg.

A kormány január közepén alkotmánymódosítást javasolt, hogy önálló tényállás legyen az alaptörvényben a terrorveszélyhelyzet. Ha a parlament elfogadja a módosítást, a kormány terrorfenyegetettség, vagy terrortámadás esetén terrorveszélyhelyzetet hirdethet. Ekkor a kabinet átmenetileg felfüggesztheti egyes törvények alkalmazását.