Első fokon döntött a törökszentmiklósi drogügyben érintett mindkét csecsemő nevelésbe vételéről a járási hivatal hatósági és gyámügyi osztálya a szakszolgálat javaslata alapján – tájékoztatta a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Kormányhivatal szerdán az MTI-t.

A hivatal közölte: a két gyerek veszélyeztetési ügyében született elsőfokú döntés ellen fellebbezhetnek az érintettek.

A megyei rendőr-főkapitányság korábban arról számolt be, hogy január 28-án és 29-én több embert súlyos állapotban vittek kórházba a mentők Törökszentmiklósról egy veszélyes új pszichoaktív anyag fogyasztása miatt. Az M1 aktuális csatorna Híradóját akkor arról tájékoztatta a szolnoki kórház, hogy két fiatal, várandós nő is hozzájuk került, és császármetszést kellett végrehajtani rajtuk.

Lippai Norbert, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Hetényi Géza Kórház-Rendelőintézet megbízott orvosigazgatója kedden az MTI-vel azt közölte, hogy súlyos agykárosodást szenvedett mindkét csecsemő, ápolásra szorulnak majd a kórházból kikerülve is, ezért nem haza, hanem otthonba kerülnek.

A velvet.hu február végén azt írta, hogy a rendőrség, valamint a helyi család- és gyermekjóléti központ jelzése alapján nevelésbe vételi eljárás indult az ügyben. Pásztorné Kovács Ágnes, a megyei rendőr-főkapitányság sajtószóvivője az MTI-nek akkor elmondta: a rendőrség minden olyan ügyben, amelyben gyermek vagy fiatalkorú az érintett, jelzést ad az érintett hatóságoknak. Így történt a törökszentmiklósi eset ügyében is.

A rendőrség a törökszentmiklósi kábítószerügy miatt január 29-én egy 39 éves helybéli férfit őrizetbe vettek, és a bíróság – egyelőre nem jogerősen – június elsejéig elrendelte előzetes letartóztatását.