Betörtek Szolnokon az újvárosi Szentlélek-templomba, a vandálok által okozott kár körülbelül félmillió forint – közölte a Kőrösi úti katolikus temető bejáratánál levő templom plébánosa hétfőn az MTI-vel.

Máthé György elmondta: hétfő reggel hét órakor a gondnok észlelte a történteket.

Hozzátette, úgy tűnik, belülről csavarozták ki az ajtókat. Elképzelhető, hogy a vasárnap délelőtti mise után – amelyen mintegy százan vettek részt – bújt meg valaki a templomban.

Máthé György közölte: tizennyolc nagyméretű, réz gyertyatartó tűnt el, több gyertyatartót felborítottak, szétszórták az oltáriszentséget, felfeszítették a tabernákulumot (szentségházat), egy keresztet eltörtek, többet elferdítettek. A templom öt perselyét szétverték, de csak az egyikben találhattak pénzt, legfeljebb két-háromezer forintot. A legértékesebb kegytárgyakat – a kelyhet és a szentségtartót – nem vitték el.

A plébános szerint az elkövetőknél nem volt zseblámpa, mert mindenhol – a terítőkön, az oltáron – égő gyertyák nyomai láthatók. Érkezésükkor egy gyertya még égett és kis híján lángra is kapott egy terítő.

Pásztorné Kovács Ágnes, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság sajtószóvivője hétfő délután azt közölte, hogy a helyszínelés még zajlik.