Két szerállásos tűzoltószertárt adtak át május másodikán a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Kőteleken. A település mentő-tűzvédelmi szempontból fehér folton helyezkedik el, ezért a helyi önkéntes tűzoltó egyesület fejlesztése különösen fontos. A szertár alapkövét tavaly júliusban rakták le, az épületet állami és önkormányzati forrásból húzták fel.

DSCN2624

Nagykörű, Kőtelek, Csataszög, Hunyadfalva és Tiszasüly térsége a Szolnoktól való távolság és a rossz útviszonyok miatt mentő-tűzvédelmi szempontból Jász-Nagykun-Szolnok megye legkritikusabb területe. A térségben leggyakrabban kis kiterjedésű, alacsony kárértékkel járó, élet- és balesetveszélyt nem jelentő tűzesetek vannak, ezért a helyzet megoldásának kulcsát egy jól működő önkéntes tűzoltó egyesület jelentette. Kőtelek egyesülete alkalmas volt arra, hogy reaktiválják, az önkéntes csapat két éve döntött úgy, hogy él a felkínált lehetőséggel – és egy személyautóval, valamint a meglévő eszközökkel, felszerelésekkel, a hivatásos tűzoltóknak segítséget nyújtva részt vállal Kőtelek és a másik négy település biztonságának őrzésében. Két évvel ezelőtt februárban a település egyesülete együttműködési megállapodást kötött a szolnoki hivatásos tűzoltó-parancsnoksággal. A hivatásos szervek egyebek között ingyenesen tartott negyvenórás tűzoltó alaptanfolyam szervezésével, átfogó szakmai segítséggel, iránymutatással álltak a megújuló szervezet mögött. A kőteleki egyesület pályázatok, képzések, eszközvásárlások útján, lépésről lépésre fejlődött, jelenleg már rendelkezik megfelelően kiképzett létszámmal, elhelyezéssel, tűzoltótechnikával, eszközökkel, van már egy IFA gépjárműfecskendőjük is, ezt 2015-ben szerezték be. A csapat tavaly júniusban a korábbinál magasabb szintű együttműködési megállapodásra cserélte a régit.

Kőteleken jelenleg huszonnégy tagú önkéntes tűzoltó egyesület működik, a szertár építésével párhuzamosan zajlik a helyi önkéntes tűzoltók képzése és munkába állítása. Tavaly és az idén már több alkalommal élesben is tesztelhették tudásukat az önkéntesek, akik minden esetben derekasan helytálltak: a többi között oltottak kéménytüzet, vágtak ki veszélyes fát, távolítottak el belvizet, védekeztek árvíz ellen.

A szertár ünnepélyes átadásán jelen volt dr. Hoffmann Imre, a Belügyminisztérium közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkára, dr. Kállai Mária, Jász-Nagykun-Szolnok megyei kormánymegbízott, dr. Benei Ildikó, a térség országgyűlési képviselője, dr. Bérczi László tű. dandártábornok, országos tűzoltósági főfelügyelő, Matuska Zoltán tű. ezredes, megyei katasztrófavédelmi igazgató, és természetesen Lovász Tibor, Kőtelek polgármestere, illetve Kézai Zsolt, az egyesület elnöke.

Az ünnepi műsort követően először a település vezetője emelkedett szólásra. Beszédében Lovász Tibor polgármester úgy fogalmazott: megoldandó közbiztonsági feladat egyedül tűzoltósági tekintetben volt Kőtelken, ennek a hiányosságnak a felszámolásában jelent fontos lépést a szertáravatás. Hozzátette, mindez nemcsak az önkéntes tűzoltó egyesületbe lehelt új életet, hanem a közmunkaprogramon keresztül munkát is teremtett. Az épület megépítésére az önkormányzat saját erőből és belügyi forrásból tizenöt millió forintot fordított, a beruházás nemcsak látványos, hanem óriási támogatottságnak is örvend, mondta Lovász Tibor. Szólt arról is, bíznak abban, hogy a jövőben két korszerű gépjárműfecskendővel gyarapodhat az egyesület eszközparkja.

A BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságot képviselő országos tűzoltósági főfelügyelő személyes, kettős ünnepnek nevezte a szertáravatást. Mint Bérczi László hangsúlyozta, karcagi lévén különösen szívén viseli a megyei eseményeket, eredményeket. Ugyanakkor, tette hozzá, látszik, hogy a kőtelkiek előtt áll még az igazán nagy cél: odáig fejlődni, hogy az önálló beavatkozó egyesületek útjára léphessenek. A szakmai történésekről szólva a tábornok felidézte azt a 2010-es kormányzati szándékot, amely szerint erősíteni kell az ország tűzvédelmi helyzetét, illetve azt az ehhez kapcsolódó 2013-as döntést, amely megnyitotta az egyesületek előtt a lehetőséget az önálló beavatkozásra. A lehetőségeket sorolva Bérczi László kitért arra az ötvenmilliárd forintos európai uniós forrásra, amely a hazai tűzoltógépjármű-gyártás előtt is megnyitotta az utat.

Hoffmann Imre helyettes államtitkár beszédében úgy fogalmazott, a szertár átadása sorsdöntő pillanat, elsősorban a település tűzvédelme szempontjából, ugyanakkor nem szabad megfeledkezni annak közfoglalkoztatási vonatkozásairól sem. A politikus a közfoglalkoztatási program fontosabb elemeit taglalva többek között arról beszélt, hogy kifejezett szándék a hátrányos helyzetű emberek és a hátrányos helyzetű települések támogatása. A kormány nemcsak a foglalkoztatásra, hanem a képzésre is hangsúlyt fektet, folytatta Hoffmann Imre, több olyan OKJ-s képzés indul, amely visszasegíti például az embereket a munkaerőpiacra. Kőteleken két fontos program, a közfoglalkoztatási és a tűzvédelmet erősítő találkozott, fogalmazott az államtitkár.

A térség országgyűlési képviselője, Bene Ildikó azt mondta a rendezvény résztvevői előtt, hogy szívén viseli a település sorsát, egyben örömét fejezte ki, hogy a tavaly felavatott mentőállomás mellett tűzoltószertár létesült, és később laktanya is épül.

A beszédeket követően Fejes János római katolikus plébános megszentelte a szertárat, emellett megáldotta az egyesületet és az önkéntesek fecskendőjét. Az épület bejáratához kifeszített nemzetiszínű szalagot Hoffmann Imre, Bérczi László, Bene Ildikó és Lovász Tibor vágta át.

A laktanya épületének felújítása és az új szertár építése összesen nagyjából huszonnyolcmillió forintos beruházásból valósul meg, ezen belül az önkormányzat egy teljes évi iparűzésiadó-bevételét fordítja a célra. A laktanya rekonstrukciója folyamatban van, közmunkaprogram keretében az év végéig dolgoznak rajta.