Régóta nem tapasztalt fagykár érte az erdőket az április végi hideg időjárás – derül ki az erdo-mezo.hu szakmai portál körképéből.

Kárpáti Béla, az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács elnöke elmondta: mindössze kisebb térségek vannak, ahol nem jelentett problémát az április végi váratlan lehűlés. A tagjaik körében végzett felmérés szerint Somogy megyében hatalmas károk keletkeztek, míg a kiskunsági csemetekerteket nagyrészt elkerülte a fagy.

Tájékoztatása szerint az őszi tölgyvetések 70-90 százaléka, míg a tavasszal elültetett akác szinte 100 százaléka elfagyott, van olyan csemetekert, ahol az 1-2 éves csemeték is megsínylették a szélsőséges időjárást.

A portál cikke szerint az erdészeti szaporítóanyag-előállítóknak az elmúlt 10-15 évben nem kellett hasonló csemetepusztulással szembesülniük. Az ágazat helyzetét nehezíti, hogy a kárenyhítési rendszerbe nem kerültek be. Egyeztetnek a hatóságokkal, és szeretnék elérni, hogy a termelők rendkívüli kárenyhítést kaphassanak valamilyen vis maior forrásból – mondta Kárpáti Béla.

A Mocz és Társa Magánerdészet Somogy megyei területein is nagymértékű fagykár keletkezett április végén, amely érintette a csemetekertet, illetve az erdősítéséket. A csemetekertben a már kikelt vetések 20-25 százaléka elfagyott, a többéves szaporítóanyag teljesen megfagyott, aminek következtében a csemeték elvesztették a friss hajtásokat.

A cikk szerint az állami erdőgazdaságok közül a Mecsekerdő Zrt. által kezelt állami erdőkben az 1000 hektárt is meghaladja a fagykár. Az első becslések szerint az Ormánságban a legsúlyosabb a kár, ott 2-3 méter magasságig szinte minden csemete idei, friss hajtása elfagyott.

A Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Kapuvári Erdészeténél a Rábaközben mintegy 250 hektáron keletkezett 100 százalékos fagykár a folyamatos erdősítésekben, a kocsányos tölgy, cser, magas kőris, akác és fekete dió állományokban.

A Győri Erdészetnél mozaikosan figyelhető meg kár, a felújításokban mintegy 136 hektár akác és tölgy fiatalos valamint diós esett a fagy áldozatául.

A Jánossomorjai Erdészet hanságfalvi csemetekertjében az ősszel elvetett 53 mázsa kocsányos tölgy makkból mintegy 445 ezer csemete kelt ki, ami áprilisban 100 százalékban elfagyott, és hasonló a helyzet a fekete dióval is.

A szolnoki központú NEFAG Zrt.-t az országos fagy szintén jelentős mértékben érintette. Az erdősítésekben a Pusztavacsi Erdészetnél és a Monori Erdészetnél az akác és a tölgy állományokban okozott jelentős károkat a hirtelen lehűlés,

Ugyancsak komoly fagykár volt a Zalaerdő Zrt. területein is, amely érintette az erdőket és a Bajcsai Csemetekertet is. Az Egererdő Zrt. mind a hét erdészeténél volt némi fagy április végén, ám komolyabb problémát mindez a területek nagy részén nem okozott. Az Északerdő Zrt. szintén szerencsésen átvészelte a hideg időt.