Immár ötödik alkalommal rendezték meg az ORFK – Országos Balesetmegelőzési Bizottság (ORFK-OBB) „Közlekedik a család” elnevezésű közlekedésbiztonsági vetélkedőjének országos döntőjét.

20160619_134031

A vetélkedőre olyan gyermekes családok jelentkezhettek, amelyekben legalább az egyik szülő rendelkezik érvényes „B” kategóriás vezetői engedéllyel, és a gyerekek életkora 6-17 év között van.

A verseny meghirdetésével a rendőrség célul tűzte ki, hogy a közlekedők széles rétegeinek – gyalogos, kerékpáros, gépjárművezető, utas – figyelmét ráirányítsa a biztonságos és balesetmentes közlekedésre, és a szabályosan közlekedő családokat példaképként állítsa a többi közlekedő elé.

A vetélkedő két fordulóból állt: a selejtezőkből és a döntőből. A megyei (fővárosi) balesetmegelőzési bizottságok 20 helyszínen rendezték meg a területi vetélkedőket, ahol összesen 365 család mérte össze tudását. Az internetes játékon a családi vetélkedőtől függetlenül bárki részt vehetett, az ötfordulós megmérettetésben 704 ember vett részt. A fordulónkét hat kérdésből álló feladatokat eredményesen teljesítők között értékes ajándékokat sorsoltak ki.

A családi vetélkedő döntőjét 2016. június 19-én rendezték meg. A versenyfeladatok megoldása öt helyszínen történt: Budapesten, Budaörsön, Zsámbékon, Esztergomban és Visegrádon.

A versenyző családok az öt állomásból álló döntőben közlekedésbiztonsággal összefüggő elméleti és gyakorlati feladatokat teljesítettek. A Rendőrségi Oktatási és Kiképző Központ nagytétényi objektumában autós ügyességi feladatok megoldásában, valamint KRESZ tábla kirakásban mérték össze tudásukat. A budaörsi Herman Ottó Általános Iskolában kerékpárral, Zsámbékon
járműszerelvénnyel teljesítették a kihívásokat. Esztergomban személygépkocsin cseréltek kereket, valamint „részeg” szemüveggel
különböző ügyességi feladatokat oldottak meg. Visegrádon elsősegély-nyújtásban mérkőztek meg a versenyzők.

A „Közlekedik a család” vetélkedő 2016. évi döntőjén a megyénket képviselő, karcagi Vinis család az előkelő 4. helyezést érte el.

SHARE