Új európai rekord, 300 kilós lesz a Kárpát-medence kenyere, az a pityókás cipó, melyet Szent István királyunk napján szentelnek fel Szolnokon. A kenyeret a székely Diószegi László vezetésével öt határon túli város pékmestere dagasztja, gyúrja egybe augusztus 19-én a Szolnoki Művésztelepen,ahol az 2013-ban megépült – Közép-Európa legnagyobb- házi kenyérsütő kemencéjében sütik majd ki. A két napos színes rendezvényen részt vesznek a vajdasági Zenta, a felvidéki Révkomárom, a kárpátaljai Beregszász, a székely Sepsiszentgyörgy városának vezetői, valamint a híres Lipót és a lengyel Tarnow képviselői is. Ezeken a településeken is megáldják, megszentelik, és közös emlékszalvétán szétosztják az ünnepi kenyereket, melyekhez az alföldi lisztet Szolnokról szállították a Szolnok TV munkatársai. Cserébe a – szolnoki központi ünnepségen augusztus 20-án 19 órakor ökumenikus szertartás keretén belül megszentelendő – 300 kilós cipóhoz forrásvizet, burgonyát, sót, kovászt, élesztőt küldtek a programban részt vevő városok a történelmi nemzet különböző vidékeire jellemzően. Több éve már a Kolozsvári Magyar Napokra is készül egy hasonló nagyságú testvérkenyér itt Szolnokon, valamint azoknak a városoknak is ajándékoznak a szervezők nagy cipókat, akik az együttműködésben közreműködnek..

Ha nemzeti ünnepünkön ellátogatnak Szolnokon a Művésztelepre különleges képzőművészeti verseny résztvevői is lehetnek, valamint a jászberényi Jövőkép Alkotók Egyesületének “Kulturális hullám mozgalom” alkotásai is láthatóak majd. Fellép a Tisza Táncegyüttes, Bárdosi Ildikó népdalénekes, határon túli és lengyel zenei formációk, art-zenei és ifjúsági produkciók, de lesz kirakodóvásár, íjászat, darts, házi és kispékverseny és a szolnoki nótaverseny sztárjai is várják közönségüket. A 2 napos rendezvény fővédnöke: Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, és Dr. Kállai Mária JNSZ megyei kormánymegbízott asszony, a rendezvényen részt vesz és beszédet mond Gulyás Andrea az FM közigazgatási államtitkára és Septe József a pékszövetség elnöke is.

A házigazdák Szalay Ferenc polgármester és Kovács Sándor a JNSZ megyei közgyűlés elnöke.

A városi televíziók együttműködése révén egy televíziós híd köti majd össze a részt vevő városokat, így egymás ünnepségeiről is tudósítanak. A program hat éve a Szolnok Televízió és a Diószegi pékség kezdeményezésére indult és a kárpát-medencei népek közös sorsát, valamint a magyar nemzet összetartozását szimbolizálja.