Így summázhatnánk a házigazda, Szalay Ferenc polgármester szavait, amikor előadást tartott szerdán délelőtt a megyei jogú városok képviselői előtt. A jászkun megyeszékhelyen tartotta ugyanis tanácskozását a e városok szövetségének ifjúsággal, kultúrával és sporttal foglalkozó albizottsága. Tizenkilenc település képviseltette magát, hogy Szolnok lehetőségeit megismerje, hogy tapasztalataikat megosszák egymással.

megyei-jogu-015

Szalay Ferenc a rendszerváltásig kanyarította vissza mondandóját, arra az időre, amikor az ipari város hirtelen talaját vesztette, az addig nagy cégek elemeikre hullottak, visszafejlődtek, tízezer ember került szinte hetek alatt utcára. Szinte minden összeomlott, innen kellett eljutni a mai napig, amikor a munkanélküliség öt százalék körüli Szolnokon. A meglévő vasúti gépipar megerősödött, saját termékként IC-kocsikat is gyártanak, villamos mozdonyokat épít egy svájci cég, az autóiparnak alkatrészeket szállítanak mások – több és ismert, nagy cég telepedett meg az ipari parkban. Hogy jó helyen érzik magukat, arra válasz a folyamatos fejlesztés. Csak az ipari parkban megtelepedett cégek négyezer embernek adnak munkát.

Új fejlesztési irány a turizmus – emelte ki Szalay Ferenc tájékoztatójában. Ebben szerepet kap a repülőmúzeum, azaz a RepTár és az ugyancsak nemrég átadott Sörárium. Mindkettő különlegesség a maga műfajában. Két kikötő építését is tervezi Szolnok, ami a vízi-turizmusra alapoz majd, hiszen nem csupán üzemanyagot vételezni, de apróbb javításokat elvégezni is alkalmassá teszik ezeket, amellett, hogy hajótárolás is szolgáltatás lesz. Ezzel egy időben különféle árú szálláshelyek is megépülnek, a Tiszaliget lesz a központ, ahol a strand és termálfürdő korszerűsítése jövőre elkezdődik. A város további fejlődéséhez elengedhetetlen a négyes út sok-sok esztendőn át ígért négysávosítása, amire most valóságos az esély, hiszen az építés közbeszerzési eljárása lezárult, a pénz megvan – mondta tájékoztatójában Szalay Ferenc.